Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2022, İLETİŞİMİN AŞK HALİ
https://doi.org/10.1371/JOURNAL.0148257…
1 page
1 file
İletişimin aşk halinde gönlünüze dokunacak sıcacık mesajlar bulacaksınız. Sipariş linki https://www.kitapyurdu.com/kitap/dogrudanyayincilik/610421.html
AŞKIN İLETİŞİM HALLERİ, 2018
İnsan yaşamında yer eden önemli duygulardan birisi de aşktır. Her insanın yaşamı boyunca en azından bir kez olsun aşık olduğunu söylemek çok yanıltıcı bir bilgi olmasa gerek. Bu açıdan bakıldığında dünya üzerinde aşka dair pek çok söz söylendiğini, birçok çalışmada aşk temasının işlendiğini görmek mümkündür. Aşkın herkes için farklı bir anlama geldiği, bunun için de kesin bir tanımının yapılamadığı dikkat çekmektedir. Ancak söz konusu aşk olduğunda; mutluluk, heyecan, enerji, coşku, kalp sızısı, üzüntü vb. gibi duyguların aşk çatısı altında toplandığından bahsetmek mümkündür. Aşık olan kişilerin, aşk sürecinde birbirinden farklı duyguları yaşadığı da gözlemlenen bir durumdur. Zira her bir aşığın aşkını dile getirme şekli farklıdır. Sözlü ve sözsüz iletişim yoluyla anlam bulan aşk duygusu, bu yönüyle değerlendirildiğinde kişilerarası iletişimde önemli bir yere sahiptir. Psikolojiden edebiyata, tasavvuftan tıpa kadar pek çok bilim dalında aşk ile ilgili çalışmaların yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak iletişim ve kişilerarası iletişim söz konusu olduğunda zaten kendisi doğrudan iletişime konu olan aşk ile ilgili çalışmaların varlığının azlığı dikkat çekmektedir. Bu amaçla bu çalışmada, dünyanın her yerinde iki insanı birbirine bağlayan en güzel ve kutsal bir bağ olan aşk duygusunun iletişime ne şekilde yandığı, birbirine aşık insanlar üzerinde gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerle ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Böylelikle aşkın iletişim hallerine dair geniş ölçekli bir fotoğraf çekilmek hedeflenmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilere göre; katılımcıların aşkı tanımlama şekilleri arasında benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da mevcuttur. Kişilerarası iletişimde aşkın sözlü ya da sözsüz şekilde dile getirilmesi bağlamında dikkat çeken bir nokta da özellikle göz temasının kullanılması, dokunma hissinin olması ve karşı cinse özel sıfatlar, anlamlar içeren sözcüklerle seslenme hissinin varlığıdır. Kişilerarası iletişimde her biri farklı bir varlığa bürünen aşk, iletişim halleriyle de çeşitlilik göstermektedir. Bazen coşkuya, duygu yüküne bürünen aşk, bazen de yerini mantığa bırakmakta; ama özünde her bir vücutta farklı bir kimliğe ve iletişim haline dönüşmektedir.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi e-gifder, 2019
ÖZ Geçmişi Romalılara kadar dayansa da hamam kültürünün Osmanlı ile birlikte yaygınlık kazandığı ve kültürel bir miras olduğu bilinmektedir. Kültürümüzde temizliğin, şifanın, belki de hepsinden önce dinin bir özelliği olarak kabul gören hamamlar, aynı zamanda sosyalleşme ve eğlence mekânları olarak da kullanılmaktadır. Geleneklerimiz sayesinde dünden bugüne aktarılan, neredeyse bin yıllık bir geçmişi olan hamam kültürü, beraberinde sadece bir ritüeli değil, aynı zamanda kişilerarası iletişimin yoğun şekilde kullanıldığı bir ortamı da günümüze taşıması bakımından önemlidir. Hamam söz konusu olduğunda birtakım geleneklerden de söz etmek olasıdır. Zira dünden bugüne evrilen hamam kültüründe değişmeyen özelliklerin başında gelin hamamı, asker hamamı, kırk hamamı, sünnet hamamı, bayram hamamı gibi geleneklerin varlığı dikkat çekmektedir. Böylece hamamın sadece yıkanıp, temizlenilen yer olmanın ötesinde; buluşma, kaynaşma, eğlenme, sohbet etme vb. iletişim ortamlarının yaratıldığı yer olduğundan söz etmek mümkündür. Bu düşünceden hareketle bize miras kalan geleneklerimizden birisi olan hamam kültürüne iletişim bakış açısıyla yaklaşmak, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için çeşitli yaş ve eğitim seviyelerinden oluşan 20 kadın ve erkek ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bilgilere göre; hamam kültürünün sadece kadınlara özgü değil, erkekler arasında da yaygınlık kazandığı, kadınların gelin hamamına erkeklerin ise asker ya da bayram hamamına öncelik verdikleri, hamamların bir iletişim ortamı olarak genel kabul gördüğü ve özellikle kişilerarası iletişimin devamına olanak tanıyan, hatta öyle ki hamamda kurulan dostlukların yıllar boyunca sürdürüldüğü, ilişki ve iletişimin günümüze kadar taşındığı bir mekân olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç olarak hamamların şifa bulmak, kirlerden arınmak, temizlenmek için gidilen mekânlar olmanın yanı sıra; iletişim ortamlarının yoğun şekilde gerçekleştiği, içinde birçok ritüelin bulunduğu, sohbetlerin yapıldığı, şen kahkahaların atıldığı, eğlencelerin gerçekleştirildiği, kültürümüzün bir parçası olarak dünle bugün arasında kurulan bir köprü olduğunu söylemek mümkündür.
İLETİŞİM VE ETİK, 2021
Yeni Medya ile medyanın etki alanının küresel düzeye çıktığı günümüzde etik daha çok önem kazanmıştır. Neyin doğru neyin ise yanlış olduğunun değerlendirilmesi olan etik, son zamanlarda medyanın gündeminde yoğun bir şekilde yer almaktadır. Haber yaparken tek düşüncesi kamu yararı olan gazetecilerin ve gazeteci kuruluşlarının etik değerlere önem vermesinin gerekli olduğu gerçeğinin hepimiz farkındayız. Bu etik değerlere bağlılıkları büyük önem arz etmektedir. Medya okuryazar kitlesinin, gazete ve televizyonları takip etmelerinin nedeni etik değerlere bağlı olmalarından kaynaklanması gerekmektedir. Etik değerlere uyan yayınların takip edilmesi ve buna paralel olarak etik anlayışı sahiplenmemiş yayınların da izlenmemesinin medyayı daha düzenli ve amacına hizmet eden bir duruma getireceği şüphesizdir. Bu çalışmada yerel basının çalışma esasları, etik anlayışı sahiplenip, sahiplenmedikleri, Haber ve gelir kaynakları paralelinde gazetecilik etiği ele alınacaktır. Yerel gazetelerin en önemli sorunlarının başında gelir kaynaklarının yer alması ve bu durumun iyileştirilmesi adına yapılan çalışmalara da örnekler verme gayreti içerisinde oldum. Ulusal basına kıyasla yerel basın hakkında araştırma yazılarının oldukça yetersiz sayıda olduğunun da altını çizmek isterim. Çalışmada, etik sorunların nasıl aşılacağı ile ilgili önerilerde de bulunulacaktır. Yerel basın ile alakalı akademik makaleler incelenerek nitel bir çalışma yapılacaktır. İstanbul, Edirne ve Ankara’da yerel basında görev alan gazeteciler ve gazete yöneticileri ile görüşerek etik sorunlar hakkında bilgilerine başvurulmuştur. Yerel basının etik olgusunu nasıl algıladığı ile alakalı literatür taraması yapılmıştır. Fakat bir gazeteci olarak kendi zihnimde yaptığım literatür taraması ışığında aklımda kalan bilgileri kaleme alarak akademik bir katkı sunmayı hedeflediğimi de belirtmek isterim.
ÖZET Bilgi ve iletişim çağı, teknolojik gelişmelerin bilgisayara bağlı olarak ivmelendiği 1970'lerden itibaren hissedilmeye başlanan bir dönem olarak ele alınmıştır. Bu gelişmelerin insana olan yansımaları her onyılda bir değişim göstermiştir. Yeni teknolojinin getirdiği hız, iletişimde, bilgi arşivlenmesinde hassas kayıtlara ve üretim aşamasında kesin sonuçların alınmasına yol açmıştır. Özellikle mimarlık ve tasarım alanında ortaya çıkan akımlar ve hareketlerin içeriği yeni malzemeler, yeni ekipmanlar, yeni şekillendirme yöntemleri ve yeni ifade ortamlarının doğuşuna bağlı olmuştur. Yeni estetik anlayış iç mekan tasarımlarında, hem mimarlık akımlarının hem de obje tasarımlarının etkileriyle oluşmuştur. Yeni çağda iç mekan estetiği giderek dijital ortamların etkisinde gelişmektedir.
Copyright © Bu kitabın Türkiye'deki her türlü yayın hakkı Eğitim Yayınevi'ne aittir. Bütün hakları saklıdır. Kitabın tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre kitabı yayımlayan firmanın ve yazarlarının önceden izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, yayımlanamaz.
Yaşamımız boyunca, içinde bulunduğumuz çevre ile uyum içinde olmayı sağlayan duyumlara gereksinimiz vardır. Sanatsal ifade ve anlamayı gerçekleştirebilmek için de herkesin duyumsadıklarından farklı şeyler yapması gerekir.
Türkiye'de sosyal bilimcileri semptomal okumaya çalışan bir kitap. Türkiye'de popüler kültür dahil pek çok şeyin kökenlerini bulmaya çalışıyor.
YAŞLILARIN GÖZÜNDEN KİŞİLERARASI İLETİŞİMİN DEĞİŞEN YÜZÜ, 2018
Zamanın değişmesiyle birlikte aslında her alanda değişim yaşandığı görülmektedir. Söz konusu değişimin belirgin şekilde hissedildiği alanlardan birisi de yaşlılık ve yaşlı iletişimidir. Dünyada yaşam var olduğundan beri insanın yaşam süresinde de değişimler olmuştur. İstatistiki bilgilerin bize öğrettiğine göre dünyamızda yaşlı nüfusu giderek artış göstermektedir. Bu anlamda yaşlı nüfusun artış gösterdiği bir dünyada yaşamımızı sürdürmekteyiz ve görünen o ki bu artış ileriki yıllarda da artarak devam edecektir. Yaşlılık ve yaşlı nüfusundaki artışın beraberinde dikkat çeken bir konu da yaşlılık iletişimi olmuştur. Literatürde yaşlılık ile ilgili yapılan çalışmalarda konunun daha çok sosyolojik ve psikolojik boyutlarının ele alınarak işlendiği görülmüştür. Oysaki insanlık tarihi kadar eski olan iletişim kavramının yaşlılık ile bir arada ele alınıp, işlenmemesi bu konuda bir çalışma yapma gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu düşünceden hareketle yaşlıların iletişimi nasıl algıladığı, yaşlılık döneminde özellikle de kişilerarası iletişim özelinde ne tür değişimlerin yaşandığı araştırılmak istenmiştir. Bu yönüyle bu çalışmanın alana katkı sağlaması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için gerçekleştirilen bu çalışmada yaşları 65 ile 95 arasında değişen 8 kadın ve 8 erkek olmak üzere toplam 16 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bilgilere göre, değişen zamanla birlikte iletişim ve kişilerarası iletişimde değişimler meydana geldiği anlaşılmıştır. Katılımcılardan alınan bilgilere göre iletişim alanında yaşanan değişimlerin, dünyadaki değişimlerle eş zamanlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanların birbirinden uzaklaşması ve iletişim bağlarının zayıfladığı anlaşılmıştır. Dün bir araya gelip gerçekleştirilen sohbetlerin yerini bugün birbirinden uzaklaşan, iletişimin ortamının bulunmadığı anların doldurduğu görülmüştür.
İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA KAVRAMSAL YÖNELİMLER , 2019
Bu kitap ve kitabın özgün özellikleri tamamen Nüve Kültür Merkezi'ne aittir. Hiçbir şekilde taklit edilemez. Yayınevinin izni olmadan kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, çoğaltılamaz. Nüve Kültür Merkezi hukukî sorumluluk ve takibat hakkını saklı tutar.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
AİLE İÇİ İLETİŞİMİN YAŞAM BAŞARISINDAKİ ÖNEMİ, 2017
SEÇMEN TERCİHLERİNİN YÖNLENDİRİLMESİNDE ARGÜMANTASYON FAKTÖRÜ: CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ REFERANDUMU KAPSAMINDAKİ TARTIŞMALARA DAİR ÖRNEK BİR POLİTİK ARGÜMANTASYON ANALİZİ, 2018
SOSYAL VE BEŞERÎ BİLİMLERDE GÜNCEL ARAŞTIRMALAR -II, 2022
Dijital Çağda Kriz İletişimi Sempozyumu 26-28 Mayıs 2021, 2021
Halkla İlişkilere Giriş, 2022
Bütün Yönleriyle Sağlık İletişimi (Ed. E. Yüksel), 2020
İKNA OLMAK - Kavramlar Yöntemler Örnekler, 2017