Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2021, Nobel Yayıncılık
…
20 pages
1 file
Günümüzde kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler, bilgi boyutlarındaki yapısal değişimler küreselleşme ile birlikte yeni fikir ve düşünce sistemlerinin doğmasına katkı sağlamıştır. Bu sistemlerin 21. yy’ da etkili olmaya başladığı ortamlardan olan sosyal medya, günden güne yeni dinamikleri, alt yapı hizmetleri ve olanakları ile kullanıcılarını kendisine çekmektedir. Dijital dönüşüm süreçleri ile birlikte gelişen teknolojiler, toplumsal talepler, siber koruma, milli teknolojik gelişmeler, büyük veriye dayalı ve yapay zekâ gibi alanlardaki ilgili çalışmalar dünyayı yeni bir dönüşüme sürüklemiştir. Bu dönüşüm farklı ölçeklerde CÖVİ�D-19 pandemisinin etkisiyle hükümetlerin politikalarını hız ve adaptasyon bakımından etkilemiştir. Söz konusu dönüşümün etkilendiği eğitim mecralarından olan eğitim sektöründe ise Uzaktan eğitim süreci ile birlikte sanal mekânlara talep artmıştır. Bu sanal mekânların içerisinde kitleler arasında iletişim ve bilgiyi kolaylaştıran bazı eğitsel sosyal medya platformları (Edmodo, Beyazpano, Edblugs) sahip olduğu eğitsel faaliyet çeşitliliği, pratik kullanılma özellikleri itibarıyla hem eğiticileri hem de öğrencilerin doyum ve alışkanlıklarını etkilemiştir. Coğrafi bilginin 21. yy’ da önemli yayılma ortamlarından olan sosyal medya platformları üzerine kurulu küresel çalışmalar göz önüne alındığında bu platformların (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram) coğrafya eğitimcileri tarafından eğitsel amaçlarla kullanılması durumunda öğrenme-öğretme süreçlerindeki anlama, yorumlama, keşfetme ve analiz basamaklarında başarılar izlenmiştir. “Sosyal medya dünyası derin ve dinamik bir Netnografidir” Fakat Türkiye ölçeğinde gerçekleştirilen alan yazı taramasında coğrafyacıların bu konulara yeteri kadar eğilim göstermediği anlaşılmıştır. Bu bağlamda söz konusu bu çalışma aynı zamanda dijital dönüşüm ve dijital coğrafya eğitimindeki yenilikçi model ve etkinliklerin sosyal medya ve coğrafya eğitimi örüntüsünde özgün örneklerini sunmayı amaçlamaktadır.
SOSYAL BİLGİLERDE COĞRAFYA ÖĞRETİMİNE BAKIŞ, 2020
Sosyal Bilgiler, bütün çeşitliliğiyle yeryüzüne bağlı olayları tanıtan, bunların oluş sebeplerini açıklayan, vatandaşlık hak ve ödevlerinin, sorumluluklarının neler olduğunu belirten, kısaca insan ve onun sosyal/fiziki çevresiyle geçmişte, günümüzde ve gelecekteki etkileşimini ortaya koyan bilgilerdir(Oruç, Ulusoy, 2008, s.123). Sosyal bilgiler dersi kapsamında coğrafya öğretimininin önemi büyüktür. Türkiye'de Sosyal bilgiler dersi tarihine baktığımızda da bir dönem milli coğrafya milli tarih ve vatandaşlık olarak işlenmiştir. Coğrafya Sosyal bilgiler dersini kapsayan 3 temel disiplinden biridir. Coğrafya, Şahin (1998, s.27)'in ifadesiyle, "insanın içinde yaşadığı çevrenin doğal özelliklerini, insan-doğal çevre etkileşimini ve bu etkileşim sonucu insanın ortaya koyduğu beşeri ve ekonomik etkinlikleri kendi prensipler Sosyal bilgiler ders içeriğinin önemli bir kısmını coğrafya öğretimi kapsamaktadır..Coğrafya yaşamın kendisidir.Yaşadığımız çevre gezdiğimiz yerler sokağımızdan tutun evimizin bahçesine kadar üzerinde yaşadığımız topraklar ve ülkemiz, ülkemizin dünyada üzerindeki konumu ve dünyanın evrendeki konumunu ve bunu kapsayan her türlü etkinlik süreci coğrafyadır.Burada asıl amaç bu bilgileri ortaokul öğrencisine nasıl verebileceğimizdir. Öğrencinin içinde bulunduğu şartlar öğretmenin durumu okul konumu maddi sıkıntılar güvenlik vb. faktörler etkili olur Sosyal bilgiler ders kapsamında coğrafya öğretimini içeren kazanımları inceleyeceğiz daha sonra incelediğimiz bu kazanımların olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendireceğiz. Bununla birlikte coğrafya öğretiminde yaşanan problemler ve problemlere ilişkin çözüm önerileri sunacağız. SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE COĞRAFYA ÖĞRETİMİNİN MEVCUT DURUMU. Sosyal bilgiler dersinde coğrafya öğretimi ilgilendiren öğrenme alanları kazanımlar, değerler ve beceriler vardır. Sosyal bilgiler ders programı 1968'den günümüze kadar 1972, 1976, 1997, 2005 ve son olarak da 2017 yılında taslak olarak hazırlanarak 2018 yılında uygulamaya konulmuş ve değişiklikler yapılmıştır. Öğrenme alanı "birbiri ile ilişkili beceri, tema, kavram ve değerlerin bir bütün olarak görülebildiği, öğrenmeyi organize eden yapı" şeklinde tanımlanmıştır (MEB, 2005). Öğrenme alanları öğrenciye dersin içeriği ile ilgili olan beceri, değer, kazanım ve bilgileri içerisinde bulunduran yapılardır. Sosyal bilgiler dersi öğretim programında "Birey ve toplum", "Kültür ve miras", "İnsanlar, yerler ve çevreler", "Bilim,
This research aims to determine how Geographical Information Technologies and its sub-systems are included in the Social Studies curriculum. In this research, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. The data were analyzed by line-line coding; firstly the themes were then reached from these themes. As a result of the research; There is no direct statement of the use of Geographical Information Technologies in the Social Studies Curriculum; however, it has been determined that there are competencies, objectives and acquisitions that are suitable for the inclusion and support of Geographical Information Technologies in the program.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYAYI KULLANIM DÜZEYLERİ, 2010
... ve internet kullanım oranı yüksekokul, fakülte ve üstü mezunlarındadır (9). İnternet kullanan gençlerin yarıdan fazlası aynı zamanda web sitesi, blog yapan, fotoğraf ve video gibi özgün içerik paylaşan ya da mevcut içeriği yeni tasarımlara dönüştüren “içerik yaratıcıları”dır. (10). ...
Öz Bu çalışmada, toplumlar tarafından kabul görmüş, nitelikli ve önemli insanların, kişilik gelişiminin tamamlandığı ilköğretim evresindeki bireylere " model rol " oluşturduğu gerçekliğinden hareketle; Sosyal Bilgiler Eğitimi kapsamında ilköğretim öğrencilerinin " biyografi " kullanımına ilişkin görüşleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Ankara il merkezindeki üç farklı ilçede bulunan, sosyo-ekonomik açıdan üst (İl Genel Meclisi İ.Ö.O.) orta (23 Nisan İ.Ö.O.) alt (Polis Amca İ.Ö.O.) çevreleri örnekleyen ilköğretim okullarında yapılmıştır. Araştırmaya bu üç ilköğretim okulundan 4-8. sınıflardan 30 şube ile 247 kız ve 210 erkek olmak üzere toplam 457 öğrenci katılmıştır. Öğrencilere konuya ilişkin anket uygulanmış, elde edilen veriler, SPSS 15.0 paket programında ki-kare testi kullanılarak ve α= .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin ilköğretim Sosyal Bilgiler ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde biyografi kullanımına ilişkin görüşlerinde; farklı meslek gruplarına ait birçok kişinin biyografisinin, derste bulunmasına yönelik istek ve önerileri olduğu tespit edilmiştir. Abstract In this study, opinions of primary students on biography usage in Social Studies Education were presented considering the fact that people who are recognised as important and qualified provide " role models " for primary students in which their personality development is completed. The study takes place in three different districts of Ankara ensampling socioeconomically high (İl Genel Meclisi p.s.) medium (23 Nisan p.s.) and low (Polis Amca p.s.) enviroments during 2008-2009 Academic Year. 247 female and 210 male in total 457 students of 4th to 8th grades in 30 sections from three schools above participated in the study. During the study, students participated in a survey whose data was processed via SPSS 15.0 software with chi-square test and considering α= .05 significance level. As a result, primary students taking Social Studies and Turkish Republic Revolution History and Kemalism express interest and opinion on studying biographies of various individuals.
baĢlıklı bu çalıĢmanın, bilimsel ahlak ve geleneklere uygun Ģekilde tarafımdan yazıldığını, yararlandığım eserlerin tamamının kaynaklarda gösterildiğini ve çalıĢmamın içinde kullanıldıkları her yerde bunlara atıf yapıldığını belirtir ve bunu onurumla doğrularım. 11.01.2012 Meltem Özel ÖNSÖZ Dijital Pazarlama konusunu ele aldığım bu çalıĢmamın planlanması, yürütülmesi ve düzeltilmesinde desteğini esirgemeyen değerli danıĢman hocam Yrd. Doç. Dr. Sefer GÜMÜġ' e, çalıĢmamın her aĢamasında katkıları bulunan değerli hocam Yrd. Doç Dr. Atik KULAKLI' ya, çalıĢmamın her aĢamasında desteğini fazlasıyla hissettiğim çalıĢma arkadaĢım Öğretim Görevlisi Kübra KUTLUOĞLU' na, kaynak konusunda destek aldığım arkadaĢım Öğretim Görevlisi Latife COġKUN' a, ayrıca sonsuz destek ve sabrından dolayı değerli ailem ve sevgili eĢime teĢekkürü bir borç bilirim. Daha pek çok yayınların baĢlangıcı olması dileğiyle. Meltem ÖZEL i ÖĞRENCĠLERĠN SOSYAL MEDYA KULLANIMINI VE ÜNĠVERSĠTELERDE DĠJĠTAL PAZARLAMA ĠLETĠġĠMĠ UYGULAMALARINI BELĠRLEMEYE YÖNELĠK BĠR ARAġTIRMA Tezi Hazırlayan: Meltem ÖZEL ÖZET Ġnternetle birlikte günlük yaĢantımızda yerini alan sosyal medya her geçen gün daha önemli bir hale gelmektedir. Bu nedenden dolayı kitle iletiĢim araçlarıyla birlikte ele aldığımız sosyal medya toplumsallaĢma hareketlerinde önemli rol oynamaktadır. Amacımız, son yıllarda hayatımızı etkisi altına alan internete de yeni bir boyut kazandıran sosyal medyayı tanıtmak ve öğrencilerin sosyal medya kullanımını ve üniversitelerde dijital pazarlama iletiĢimi uygulamalarını belirlemeye yönelik bir araĢtırma yapmaktır. ÇalıĢmamızda yöntem olarak literatür taraması ve anket yöntemine baĢvurulmuĢtur. Alan araĢtırmasından toplanan verilerin değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve analizinde SPSS 18.0 istatistik paket programı kullanılmıĢtır.
Günümüzde internetin yaygınlaşması ile birlikte, sosyal ağlar ve sosyal medya ortamları insanoğlunun vazgeçilmez paylaşım alanları olmuştur. Gelinen bu süreçte kişilerarası iletişim de yüz yüze yapılmaktan çok, sosyal medya üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır. Dolayısıyla iletişim zamanla yüz yüze olmaktan çıkarak, sosyal medya aracılığıyla gerçekleşir hale dönüşmüştür. Çalışmada sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, kişilerarası iletişime katkısının ne yönde olduğunu, kişilerarası iletişim aracı olarak sosyal medyanın nasıl kullanıldığını ve sosyal medya hakkındaki görüşlerin neler olduğunu araştırmak amaçlanmıştır. Amaçlara ulaşabilmek için Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri arasından 100 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen bilgileri somutlaştırabilmek için de 10 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda ankete katılan tüm öğrencilerin interneti, biri dışında hepsinin de sosyal ağları kullandıkları tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca sosyal medyanın kişilerarası iletişime olumlu ve olumsuz katkıları olduğu görüşlerine sahip olan öğrencilerin, sosyal medyayı kişilerarası iletişimde bir araç olarak kullandıkları bilgisine ulaşılmıştır.
D ünya üzer ndek s yasal ya da coğraf k değ ş mler beraber nde büyük göç dalgalarını ya da d ğer b r dey şle k tlesel akınları da beraber nde get reb lmekted r. Tar h n her dönem nde sosyal, ekonom k, s yas ve hukuk boyutlarda k tlesel akınları görmek mümkündür. Son yıllarda bel rg nleşen ve kron k b r hal alan küresel ve bölgesel st krarsızlık neden yle gel şmekte olan veya gel şm ş ülkelere göç hareket n n olduğu gözlemlenmekted r.
This research aims to put forward the effect of the usage of biography on the attitudes of the students in relation with the social studies class in Social Studies teaching. The research realized on the seventh grade students in the second semester of the education term, 2009-2010. The research applied on the determined experimental and control groups. Social studies lesson was done by using biography in the experimental group and not using biography in the control group. ‘Social Studies Lesson Attitude Scale’ was used as a data collection device to evaluate the attitude towards social studies lesson. To identify the effect of the current method concerning the attitude towards social studies lesson, t-test was used to get benefit. According to the result of the t-test, the attitudes of the experimental group that had lessons with the usage of biography have indicated highly difference towards the control group that had the lessons without the usage of it.
Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2017
Dünyada eş zamanlı iletişim sağlayan bir teknolojinin getirisi olan sosyal medya uygulamaları, haberleşme ve teknoloji birlikteliğinin her bireye ulaşmasını sağlar. Kullanım kolaylıkları, pazarlama alanında yeni bir algı oluştururken tasarım alanlarında yeni akımlar, moda ve farklı kültürler arasında bir bütünleşme sağlamaktadır. Bu denli hızlı ve inanılmaz yaygın etki gösteren sosyal medya, eğitim alanında da yoğun talep ve kullanım ile görülmektedir. Bu çalışmada özellikle son dönemde kopyalama, esinlenme söylemlerine maruz kalan görsel tasarım alanlarındaki sosyal medya etkisi irdelenmektedir. Çalışmada sosyal medyayı oluşturan uygulamalar, görsel paylaşımların incelenmesi yöntemi ile görsel tasarım eğitimi ele alınmaktadır. Üretilen ve görsel olarak paylaşımı sağlanan tasarımların sosyal medyada yer aldığı biçimiyle yarattığı etkilerin tasarım, eğitim ve meslek kültürü bakımından doğurabileceği olumsuz sonuçlara değinilmektedir. Sonuç olarak sosyal medya etkileşimi olumlu olduğu gibi olumsuz etkileşimler de meydana getirerek tasarımda benzerlik ve hatta aynılaşma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Tasarım süreci olumsuz bir yapılanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun yaratıcılığı etkileyerek yönlendirdiği, hatta sınırlandırdığı görülmektedir. Bu çalışma, tüm akademis-yen ve tasarımcıların konuya dikkatini çekmeyi hedeflemekte, özellikle genç tasarımcıların bu olumsuz etkileşimden uzak kalmasını sağlayacak nitelikte eğitim sistemlerinin yönlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler: Görsel Tasarım, Sosyal Medya, Eğitim.
Bilindiği gibi öğretmen yetiştirme, eğitim sistemi açısından hayati bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme lisans programları incelendiğinde, okul öncesi öğretmenliğinin mevcut lisans programında ve yeni taslak programda coğrafya ile ilgili herhangi bir ders bulunmadığı dikkati çekmektedir. Buradan hareketle çalışmanın amacı da, okul öncesi öğretmenliği lisans programlarında coğrafya derslerinin gerekliliğini ortaya koymak ve çeşitli öneriler getirmektir. Okul öncesi öğretmen adaylarının coğrafya konularındaki başarılarını ortaya koymak için son üç yılın üniversite giriş sınavlarında yer alan sorular veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma grubunu 2006-2007 öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Bölümü'ne devam eden toplam 68 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı örneklem gruba Ekim 2006'da uygulanmıştır. Toplam 49 çoktan seçmeli sorudan oluşan veri toplama aracına, öğrencilerin verdikleri cevaplar SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesi sonucunda, öğretmen adaylarının coğrafya sorularında ortalama başarıları %56,2 olarak bulunmuştur. Üniversite giriş sınavlarında yer alan coğrafya sorularının yapısı düşünüldüğünde, öğretmen adaylarının coğrafya sorularındaki başarıları istenilen düzeyde değildir. Sonuç olarak okul öncesi çocuklarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve onların dünya ve ülkeleri ile ilgili konularda daha donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak daha nitelikli öğretmenlerin eğitimi için, okul öncesi öğretmenliği lisans programlarında coğrafya derslerinin yer alması bir ihtiyaç ve zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, eğitim, coğrafya, öğretmen adayları.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİRİNCİ VE DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN COĞRAFYA DERSLERİNDEKİ İLGİ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA REKLAMLARINA YÖNELİK ALGILARI , 2018
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2000
E-Ticaret, Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Kapsamında Girişimcilik, 2023
3rd International Congress on Education, Distance Education and Educational Technology, 2017
egitim.selcuk.edu.tr, 193
UİİİD-IJEAS, 2017
Erasmus International Academic Research Symposium on Education and Social Sciences, 2019
7 th International Symposium Communication in the Millennium CIM 2020, 2020