Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2000, Paleo-Aktueel
…
12 pages
1 file
Oud Utrecht Jg 70 Nr 2 P 38 41, 1997
2013
De toevalsvondst gebeurde bij het uitgraven van een kelder voor een appartementsgebouw ten zuidoosten van de Sint-Martinuskerk in het midden van de historische kern van Herk-de-Stad (Kaart 1 en 2; Fig. 1). Een alerte buur merkte in de bodem van de uitgegraven put de restanten van een houten waterput op. Herk-de-Stad ligt in het westen van Limburg in vochtig Haspengouw, vlak langs de rivier de Herk, een zijrivier van de Demer. De stad, net ten zuiden van de Demervallei en op de rand van de Zandleemstreek en de Kempen, is gelegen in een hoger gebied dat langzaam afdaalt naar de depressie van de vallei (Kaart 3). De bodems rond de stad (Kaart 4) bestaan vooral uit natte zandleemgronden in meerdere variaties waaronder volgende bodems: Lhcz; natte zandleembodem met sterk gevlekte, verbrokkelde textuur B horizont en Ldcz; matig natte zandleembodem met sterk gevlekte, verbrokkelde textuur B horizont. * Een summiere beschrijving van het onderzoek dat voorafgaand aan het onderzoek op de site werd uitgevoerd: In 1986 werden aan de westzijde van de stad bij het uitgraven van kelders voor een groot warenhuis twee bakstenen waterputten uit de 16 de eeuw opgegraven 3. Een derde waterput, daterend van het einde 15 de-16 de eeuw, bestond uit een vrij grote trechter Met dank aan de bouwfirma SOM project uit Hasselt voor de vlotte samenwerking. De naam hebben we op dat ogenblik niet genoteerd.
Archeologie in Vlaanderen
2013
Binnen de nieuwbouwwijk Westeraam in Elst, gemeente Overbetuwe, zal binnenkort het laatste deelgebied (Vierslag, voorheen de Krekenbuurt geheten), worden ontwikkeld. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de kans groot is dat er in dit plangebied archeologische resten aanwezig zijn. Om die reden is in 2010 binnen het plangebied een karterend en waarderend proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Tijdens dit proefsleuvenonderzoek zijn in het plangebied in twee fasen in totaal 98 proefsleuven gegraven. Het doel hiervan was om vast te stellen of in het plangebied archeologische resten aanwezig zijn. Hoewel voorafgaand booronderzoek geen archeologische resten had aangetoond, werden, op basis van de landschappelijke ligging van het plangebied en vondsten uit de omgeving, sporen verwacht van kleine, prehistorische vindplaatsen. Deze blijken inderdaad aanwezig te zijn. In het zuidelijke deel van het plangebied zijn bewoningssporen aangetroffen die op grond van het aardewerk en een 14C-datering in de Late Bronstijd gedateerd worden. Op een niveau onder deze resten is een tweede archeologisch sporenniveau gevonden waarvan de datering nog onzeker is. Gezien het feit dat de sporen zich op een dieper niveau bevinden, moet de datering in ieder geval ouder zijn dan Late Bronstijd. Er is dus sprake van twee stratigrafisch gescheiden vindplaatsen. De oudste vindplaats (vindplaats 2) bevindt zich op een diepte tussen 1en 1,6 m -Mv. Vindplaats 2 wordt afgedekt door een pakket oever- en komafzettingen. Deze afdekking heeft ervoor gezorgd dat de vindplaats zeer goed bewaard is gebleven. De jongste vindplaats (vindplaats 1) ligt op een diepte tussen 0,5 en 1 m -Mv. Ook deze vindplaats is gaaf bewaard gebleven. Sporen van beide vindplaatsen zijn verspreid over diverse proefsleuven aangetroffen, waarbij het niet geheel duidelijk is of de vindplaatsen een aaneengesloten geheel vormen of dat er sprake is van verschillende kleinere vindplaatsen. Naast de diverse prehistorische resten zijn drie brede greppels uit de Romeinse tijd gevonden. Deze horen mogelijk bij bewoning buiten het plangebied en zijn dus niet direct aan een vindplaats binnen het plangebied te koppelen
Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed
Brood & Rozen, 2006
Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed
Graven in Het Groen Jg 2 Nr 1, 2012
Wonen op de flanken Niet alleen nu is het prettig wonen in de bosrijke omgeving van de flankdorpen op de heuvelrug. Ook 2500 jaar geleden was dit een geliefde plek om te wonen, getuige de sporen van een boerenerf daterend van vóór het begin van onze jaartelling, die zijn gevonden aan de Lange Dreef in Driebergen-Rijsenburg.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed
Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed
Documenta, 2019
2012
Archeologie in Vlaanderen, 1995
Archeologie in Vlaanderen
BMGN - Low Countries Historical Review, 2004