Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020, Stenly Kubrick
…
17 pages
1 file
Stanley Kubrick az filmle çok tartışmalı bir yönetmen haline gelmiştir. Çektiği filmlerin sayısı az olmasına rağmen, filmlerin temaları açısından diğer filmlerle çekişmeye girmiştir. Çoğu zaman filmleri acımasız, tehlikeli, sapkın, şiddet dolu olarak tanımlanıp, bazen de gösterimi yasaklansa da Kubrick az sayıdaki sansasyonel filmleriyle diğer yönetmenlere göre daha fazla yoruma yol açtığı bariz bir gerçektir. Stanley Kubrick yaklaşık 60 yıllık kariyerinde film sahnelerini işleyiş ve kamerayı kullanış tekniği hep değişmiş ve gelişmiştir. Bir başyapıt fabrikası olarak görülen Stanley Kubrick’in kendisini tekrar etmeyişi ve özgünlüğü, bir yapım için “Bu kesin bir Kubrick filmdir.” demeye engel olsa da kara filmden bilimkurguya, komediden dramaya pek çok tarzda filmin yönetmen koltuğuna oturmuştur. Filmlerinde simetriden renge, ışıktan ses kullanımına her tür ayrıntının önemini yeniden temellendiren Kubrick’in bu tür teknik detaylara yaklaşımı, sahnelerini olabilecek en gerçekçi hâliyle tasarlamasını sağlamış, seyircinin yaratılan dünyayı daha iyi algılayabilmesi, karakterle özdeşim kurabilmesi ve onu anlayabilmesi için çaba sarf etmiştir. Hem görüntü ustası hem kamera cambazı hem de çok iyi bir fotoğraf sanatçısıdır. Film çekme sürecinde en önem verdiği husus kurgu olmuştur. Kubrick, görmek istediğini gören, yazmak istediğini yazan bir yönetmendir. Yasaklar ve gelenekler onu pek ilgilendirmemiştir. Karşı olduğu olayları tüm açıklığıyla filmlerinde belirtmiş ve toplumsal sorunlara eğilmeyi tercih etmiştir. Filmlerindeki mükemmelci tavrı, detaycılığı ve titizliği, teknolojiyi takibi ve kullanımı, geçmişi ve birikimleri, sürekli yenilikçi ve farklılık arayan tarzı, özgünlüğü ve cesareti Kubrick’i gelmiş geçmiş en iyi yönetmenler arasında üst basamaklara yerleştirmiş ve O’nu kendi şahsına münhasır farklı bir yönetmen yapmıştır.
Mimarlık ve Yaşam Dergisi, 2020
Çalışmada mimarlık ve sinema arasındaki ilişki mekânsal duyumsamalar bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın amacı mimarlığın ve mekân kavramının disiplinlerarası yaklaşımla irdelenmesi, mimarlık kuramı için yeni açılımlar oluşturulmasıdır. Bu çalışmada incelenen film mekânlarının salt teknik ve matematiksel bir yaklaşımla değil, fenomenolojik -hermeneutik bir yaklaşımla ele alınması yöntem olarak benimsenmiştir. Bu bağlamda filmdeki mekânların izleyici üzerinde oluşturduğu duyumsamalar çalışmanın odağını oluşturmaktadır. Çalışmada Stanley Kubrick sinemasından 'The Shining' filmi, mekânsal duyumsama bağlamında ele alınmaktadır. Filmin ana mekânları belirlenmiş ve bu mekânlar ile duyumsamalar eşleştirilmiştir. Bu eşleşmeler; lobi - sıkışmışlık, koridorlar - tedirginlik, Torrence Ailesi'nin odası - güvensizlik, asansör - muğlaklık, labirent - kaybolmuşluk, merdiven - panik, balo salonu - yanılsama, banyo - saldırganlık olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç bölümünde mekânsal duyumsamanın mimarlıkta hem kuram hem de uygulama için önemli bir unsur olduğu, mekânın ve mimarlığın insandan bağımsız düşünülemeyeceği, zaman ve mekân kavramları ile var olan sinema aracılığıyla vurgulanmıştır. Bu çalışmada sinemanın, mimarlık kuramının geliştirilmesine katkı sağlayacağı ve bu alanda yapılacak bilimsel çalışmaların alana yeni bakış açıları getireceği düşünülmektedir.
Copyright © Bu kitabın Türkiye'deki her türlü yayın hakkı Eğitim Yayınevi'ne aittir. Bütün hakları saklıdır. Kitabın tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre kitabı yayımlayan firmanın ve yazarlarının önceden izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, yayımlanamaz.
UNÎTE MIJAR RÊZIMAN ARMANC PEYV, ALAV Û NAVGÎN 5 JIYAN 6 HOBÎ 7 CIH Û WAR 8 PÊŞKETIN NAVEROK Û PLAN 4 unîte 1 NASÎN 3-Tu çawa yî? Ez baş im. Diyar Rojbaş Azad tu çawa yî? Azad Zor spas, ez baş im. Lê tu? Diyar Spas, ez jî baş im.
JOURNAL OF DESIGN, ARCHITECTURE & ENGINEERING (DAE), 2021
İnsanın, insanla ve nesneyle olan iletişiminin yine insan eliyle üretilen mekânlarda gerçekleşmesi; kendi gerçekliğini ifade ederken mekânsal olanaklardan istifade eden sinemanın yapısal oluşum sürecinde mimarlık disiplininden beslenmesini de zorunlu hale getirmiştir. Sinema tekniklerinin 20. yüzyıldan itibaren hız kazanması ise, mimarlık ile sinema arasında mekân ölçeğinde kurulan çok yönlü etkileşimin sıklıkla tartışılmasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda, sinema ve mimarlık arakesitinde, bilim kurgu sinemasının ihtiyaç duyduğu imgelemler endüstri devriminin ardından üretim süreçlerine dahil edilen buharlı makinelerin yardımıyla estetik bir dil oluşturmaya çalışan "Ölümcül Makineler" filminin üzerinden hermenötik ve alegorik yöntemlerle irdelenmiştir. Kent kurguları ile mekân temsilleri arasında Post-Apokaliptik eğilimler ölçeğinde iletişim kurabilmeyi hedefleyen bu araştırmanın sonucunda, mimarlık ile sinema disiplinlerinin temsil, kompozisyon, hareket, zaman ve kurgu gibi yöntemsel etkileşimleri mekânsal değerlendirmelerle çözümlenmiş ve bilim kurgu sinemasının alt türlerinden biri olan Steampunk akımının mekân temsiline katkısı, sinema ile mimarlık arasındaki ilişkiye yönelik öngörülerle aktarılmıştır.
Evrim Töre Özkan İstanbul Film Endüstrisi adlı çalışmasında, İstanbul film endüstrisini dünyada gelişme göstermiş kültür ekonomilerini oluşturan sinema, televizyon ve reklam endüstrilerinin doğrudan ve dolaylı ilişkileri ile küresel eğilimlerin ışığında inceliyor. Eserde İstanbul film endüstrisinin oluşumu, gelişimi ve şu anda içinde varolduğu koşullar ayrıntıları ile ele alınmakta, bu endüstrinin tarihsel gelişimine de yer verilmektedir. Bunun yanısıra İstanbul film endüstrisinin sektörel ve mekânsal yapısı ile İstanbul için taşımakta olduğu fırsatlar da irdelenmekte, bu endüstrinin merkez ve destek sektörlerinin yapıları ile birlikte sektörün aktörlerinin birbirleriyle, devletle ve İstanbul kentiyle kurdukları ilişkilerin çerçevesi çizilmektedir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Mahremiyetin Medyası, 2021
The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 2023
Sabah Ülkesi, Nisan 2023
ODTU Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2021
Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, 2020
Sinemada Kadın Bakışı Dünya Sinemasında Kadın Yönetmenler, 2020
Sinecine: Sinema Arastırmaları Dergisi, 8(2), 93-138, 2017