Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
13 pages
1 file
2022
Tarih çalışmalarının en geniş alanını kapsayan Eskiçağ Tarihi'nin yazılı kaynakları, tarihin başlangıcı anlamına gelmektedir. Öncelikle Eskiçağ Tarihi'nin sınırlarını bilmek ve çalışma alanlarını belirlemek önemlidir. Sonrasında Eski Mısır ve Mezopotamya'da başlayan, ardından diğer Eskiçağ coğrafyasında görülecek tarih dönemlerinin yazılı kaynaklarının türlerini, ürünlerini, yazan kişileri ve bu kişilerin bazılarının eserleri hakkında bilgiler vererek Eskiçağ Tarihi yazılı kaynakları hakkında bilgi sahibi olabilmekteyiz.
ESKİÇAĞ'DA YAZI ARAÇ VE GEREÇLERİ Yazının kullanımı, uygarlığın önemli bir göstergesidir. Belirli olayları kaydetmek, resmi kayıtları tutmak, tapınağın gelirlerini toplamak gibi gereksinimler, bir işaretler sisteminin gelişimini zorunlu kılmıştır. 1 İnsanlık tarihi göstermektedir ki her uygarlık, dili kendi düşünce dünyasına, inançlarına ve bilgi birikimine göre farklı biçimlerde ele almıştır. Dilin incelenmesi, bir doğal dilin grafik işaretleri yardımıyla gerçekleşmesi demek olan yazının ortaya çıkışıyla başlamıştır denilebilir. 2 Dil, bir simgeler sistemidir. Birtakım sesler ve anlamlara gelir. Yazı, bu simgeleri simgeleyen bir üst sistemdir. 3 İnsanlığın çok önemli buluşlarından biri olan yazının icadı ile birlikte, üzerine yazı yazılacak gereçler ve yazı araçları da icat edilmeye başlanmıştır. Bu alanda insanoğlu üç temel yazı gerecini papirüsü, parşömeni ve kağıdı bulmuştur. Bununla birlikte, insanlar bu üç temel gereçten başka, ilk olarak doğada kolaylıkla bulabildikleri çeşitli düz yüzeyli nesnelerin üzerine yazı yazmışlardır. Kullanılan gereçler, amaca göre çeşitlilik göstermiştir. Uzun süre korunması gereken belgeleri hava şartlarına daha dayanıklı olan gereçler üzerine yazmışlardır. Kullanılan yazı gereçleri arasında sarp kayalar, taş, mermer, hayvan kemikleri, ağaç kabukları, keten bezi, kil tabletler, çanak ve çömlek parçaları, evlerin boş duvarları ve kapıları, değerli metallerden levhalar, kurşun ve bronz levhalar, tahta ve balmumu tabletler ve deri sayılabilir. 4 Bazı yazı malzemeleri, coğrafi alana bağlı olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de bazı topluluklar, özellikle belirli malzemeleri kullandılar. Diğer bir ifadeyle, bazı yazı malzemeleri yaygınlaşırken bazıları da belirli bölgelere özgü kaldı. Bunun dışında, toplumların kültür düzeyleri de yazı malzemesine olan ihtiyaç ve tüketim miktarını belirleyici bir başka faktör olarak göze çarpar. 5 Buradan yola çıkarak, yazı araç ve gereçlerinin kullanımına coğrafi bölgeler üzerinden genel bir incelemede bulunulabilir:
istanbul (34440) Tel: (021 2) 629 0B 08 (30 Hat), Dahili: 333, Fax: 629 05 86 Abone için Dağıtım ve Pazarlama Müdürlüğü'ne başvurunuz. Tel: (021 2t 629 0B 0B (230-231) DiZCi VE BASKı DUNYA YAYıNClLıK A.ş. sUNUş Bu soyımızdo soyln Yord, Doçent Dr, ibrohim Kırcovo yozlslndo modonln tonımı, temel özellikleri, modoyl etkileyen etkenleri kısoco oçlklodlkton Sonro modonln temel özellikleri ve modoyo tolep ve ilgiyi belirleyen etkenlerle ilgi|i olorok Yıldız Teknik Universitesi öğrencileri üzerinde yopllon bir oroştırmonln Sonuçlorını ortoyo koymoktodır. Soyın Yord. Doç, Dr. Mehmet Yiğit orgcnize sonoyi bölgesi yer se-
Murat Özgen Ayfer – ANSİKLOPEDİK MASON SÖZLÜĞÜ, 2013
Masonluğun özelliklerinden ikisi, kendi içinde çeşitli kurum ve birimlerin bulunması, öğretim sisteminin de bir dereceler silsilesi içinde yürütülmesidir. Gerek bu kurum ve birimlerin yönetimini ve işleyişini sağlayan görevlilerin gerekse çeşitli derecelerden her birini edinen masonun unvanı vardır. Görev unvanları büyük çoğunlukla geçicidir. Derece unvanları ise her bir sistemde ayrı ayrı olmak üzere birbirine eklenir. Bu gezintide, Masonluktaki çeşitli kurumlardaki görevliler ile gerek görev gerekse derece unvanları bulunmaktadır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
14. yüzyıldan Cumhuriyet Dönemi’ne Kadar Yabancı Seyyahların Gözünden Bursa İli’ndeki Mimari Eserler, 2013
Müzik Öğretimi-8. Bölüm- İstiklal Marşının Öğretimi, 2021
İzmir Araştırmaları Dergisi, 2021
Çizgi Kitabevi Yayınları, 2022
Yeni Türkiye Yayınları / Ankara , 2002