Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
15 pages
1 file
Özet Halkla ilişkiler, kurum veya kuruluşun en üst kademe yöneticisine, belirlenecek politikalar konusunda yol gösterme ve ona kamuoyunun görüşleriyle ilgili bilgi taşıma işlevidir. Dolayısıyla halkla ilişkilerden sorumlu kişi, en üst düzey yöneticinin yakınında yer almalıdır. Demokratik yönetimin gerektirdiği gibi halk, yönetim üzerinde bir denetim hakkına sahiptir. Halkın bu denetiminden dolayı, yönetim de bir hesap verme ve kendini aklama çabasıyla, yaptığı iş ve hizmetleri açıklamak durumundadır. Halkla ilişkiler uygulaması açısından önemli olan hangi kitleye, hangi biçimde, ne zaman ve ne iletileceğidir. Halkla ilişkilerde oldukça sınırlı ve homojen bir kitlenin saptanması gerekir. Hedef kitle belirlendikten sonra, belediye hizmetleri halka en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Çalışmada, halkla ilişkiler bağlamında Şanlıurfa Belediyesi'nce yaptırılan memnuniyet anketleri çözümlenmiş, halkın memnuniyeti ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Belediye ve Kamu Hizmeti Abstract Public Relations is the function of guiding the top executive member of an organization or enterprise in the policies to be determined and of carrying information to him/her related to public opinion views. Therefore, the person in charge of public relations must be near the top executive. As necessitated in a democratic administration, public has a right of supervision on administration. Due to this right administrations are bound to give details and justify the works and the services given in an effort to give explanations and exonerate.
Lobicilik; uzun dönemde kar sağlama, toplum yararına hizmet etme ve baskı gruplarının devamını sağlama gibi amaçların yanında, politik güç ve kamuoyu oluşturmayı hedefleyen ve böylece çevresel her türlü faktörü örgüt lehine çevirip kullanımını sağlayan bir halkla ilişkiler işlevi olarak tanımlanabilir. Bu tanımlamadan yola çıkarak, lobicilik faaliyetinde bulunan örgüt için kamuoyunun desteğinin önemini ayrıca vurgulamak gerekir. Kamuoyunun nezdindeki itibar, örgütün hayatta kalması ve hedeflerine ulaşabilmesi için en önemli unsurdur. Son dönemde neredeyse tüm batı toplumlarında bir takım etnik gruplarca yürütülen lobicilik faaliyetleri, yazık ki Türkiye'de imaj kaybına uğramış ve bu faaliyetleri yürüten ülkelerin Türkiyeye karşı olumsuz bakış açısıyla yaklaşmasına yol açmıştır. Bu duruma neden olan en büyük etkenin Ermeni lobi çalışmaları olduğu düşünülmektedir. Türkiye'nin zedelediği bu imajı tekrar elde etmek ve yeniden güven sağlamak için lobicilik faaliyetlerinden yararlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda lobicilik olgusunun hem kamu eliyle hem de STK düzeyinde kurumsallaşmış etki düzeyi yüksek lobicilik yapıları kurulmaya ve de hızla güçlendirilmeye çalışılmalıdır. 7 7
HAVACILIKTA HALKLA İLİŞKİLER, 2022
GİRİŞ "Halkla İlişkiler"in tarihsel yolculuğu, PR, lobicilik, tanıtım, reklam, propaganda, pazarlama ve spin doktorluk kavramlarının ayrışan ve örtüşen özellikleri boyutunda yaşanan gel-gitler ve bunun yol açtığı tartışmalar eşliğinde tüm hızıyla devam etmektedir. Kavramsal tartışmaların, küreselleşme olgusu ve bilgi iletişim teknolojilerinde kaydedilen hızlı ve tüm yönetsel mekanizmaları dönüştürücü etkisiyle önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaşması sürpriz olmayacaktır. Yasama, yürütme ve yargı organlarının elindeki kamu gücünün karar ve müdahalelerini doğrudan ya da dolaylı biçimde etkilemeye yönelik bir faaliyet olan ve 20. yy. ortalarına dek halkla ilişkiler ile bağlantısından söz edilmeyen lobicilik de bu tartışmalarda yerini almış bulunmaktadır. Artık PR terimi neredeyse iletişim adına yapılan her şeyi kapsayan, hatta geribesleme (feedback) içermeyen iletiyi bile halkla ilişkiler etkinliği sayan bir anlam kazanmıştır. Bu durumu, gelişmesini kapitalizme borçlu olan halkla ilişkilerin, gene kapitalizmin içerdiği acımasız rekabet koşullarının etkisiyle yozlaşması, daha kötüsü herkesin, büyük olasılıkla işine öyle geldiği için "fili tuttuğu yerden tarif etmesi" olarak nitelendirmek mümkündür. Bu çalışmada halkla ilişkilerin doğuşu ve mevcut konumu, işlev yönünden pek çok benzer özelliklere sahip diğer kavramlarla birlikte ele alınıp değerlendirilecek, daha sonra son yıllarda insanlık toplumuna bir PR uygulaması olarak sunulan halka dayalı lobicilik mercek altına alınacaktır.
HALKLA İLİŞKİLER UYGUKAMALARI, 2023
Günümüzün yoğun rekabet ortamında kurum ve kuruluşlar iletişim stratejilerini daha geniş kitlelere ulaşabilmek adına sürekli güncellemektedir. Kurumların pazardaki varlığını sürdürebilmesi ve faaliyette bulunduğu sektörde rekabet avantajı sağlayabilmesi için toplumsal duyarlılığa sahip güvenilir bir marka olarak tanınması gerekmektedir. Kurum ile kitleleri bir araya getiren iletişim çalışmalarından biri olan sponsorluk, firmaların toplumda kabul görmesine destek olan bir halkla ilişkiler aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmenin imajını ve itibarını belirleme noktasında önemli bir yere sahip olan halkla ilişkiler, işletmeleri yalnızca dış dünyaya tanıtmayla kalmayıp aynı zamanda da dış dünyada yer alan kesimin işletmeyi nasıl tanıyacağıyla da ilgilenmektedir (Çalışır, 2022: 37). Halkla ilişkiler, bir şirketin ya da markanın farklı kesimlerle kurduğu ilişkiler bütünü şeklinde değerlendirildiğinde de bu ilişkinin gerçekleştirilmesinde kullanılan en önemli aracının sponsorluk olduğunu söylemek mümkündür. Spor, sanat, sağlık, eğitim, gezi gibi faaliyetleri desteklemek amacıyla nakdi ve ayni yardımlardan oluşan sponsorluk; kuruluşların ve markaların çeşitli platformlarda tüketicilerle buluşma ihtiyacına cevap veren, markanın ismini tanıtarak, marka imajını oluşturup güçlendirerek firmalar için olumlu sonuçları beraberinde getiren etkin iletişim yöntemlerinden biridir. Firmalar, rakip firmalardan farklılaşmak, toplumla yakınlaşarak rekabet üstünlüğünü sağlamak amacıyla sponsorluğu; halkla ilişkiler, satış promosyonu, pazarlama ve reklam alanlarının bir parçası olarak kullanmaktadır. Sponsorluk faaliyetinin uygulanması sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kurumun katılmış olduğu sponsorluk alanının kurumun hedef kitlesiyle ve kurum felsefesiyle örtüşmüş olmasıdır. Aksi takdirde faaliyete katılan kurum açısından maddi kayıp olmakla birlikte hedef kitle tarafından da görünmezlik durumu ortaya çıkacaktır. Bu bölümde halkla ilişkilerde bir iletişim aracı olarak sponsorluk kavramı, sponsorluğun yapılış amaçları, sponsorluğun kullanıldığı alanlara özgü sponsorluk türleri ve sponsorluğun uygulama süreci gibi başlıklara yer verilmiştir.
Copyright © Bu kitabın Türkiye'deki her türlü yayın hakkı Eğitim Yayınevi'ne aittir. Bütün hakları saklıdır. Kitabın tamamı veya bir kısmı 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre kitabı yayımlayan firmanın ve yazarlarının önceden izni olmadan elektronik/mekanik yolla, fotokopi yoluyla ya da herhangi bir kayıt sistemi ile çoğaltılamaz, yayımlanamaz.
İşler, E. İ. (2007). Halkla İlişkiler, Mitler ve Gerçekler . Ankara, Türkiye: Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Kırkıncı Yıl Kitaplığı., 2007
Halkla İlişkiler tarihi ve eğitimi hakkında kuram-kritik
2007
Halkla ilişkiler, kurum veya kuruluşun en üst kademe yöneticisine, belirlenecek politikalar konusunda yol gösterme ve ona kamuoyunun görüşleriyle ilgili bilgi taşıma işlevidir. Dolayısıyla halkla ilişkilerden sorumlu kişi, en üst düzey yöneticinin yakınında yer almalıdır. Demokratik yönetimin gerektirdiği gibi halk, yönetim üzerinde bir denetim hakkına sahiptir. Halkın bu denetiminden dolayı, yönetim de bir hesap verme ve kendini aklama çabasıyla, yaptığı iş ve hizmetleri açıklamak durumundadır. Halkla ilişkiler uygulaması açısından önemli olan hangi kitleye, hangi biçimde, ne zaman ve ne iletileceğidir. Halkla ilişkilerde oldukça sınırlı ve homojen bir kitlenin saptanması gerekir. Hedef kitle belirlendikten sonra, belediye hizmetleri halka en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Çalışmada, halkla ilişkiler bağlamında Şanlıurfa Belediyesi'nce yaptırılan memnuniyet anketleri çözümlenmiş, halkın memnuniyeti ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Güncel Yaklaşımlar, ed. S. Hoştut &S. Deren van het Hof, s.39-59, 2016
XII. ULUSLARARASI TÜRK SANATI TARİHİ FOLKLORU KONGRE KİTABI, 2019
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 2010
Social Sciences Studies Journal , 2019
Karadeniz İletişim Araştırmaları Dergisi, 2020
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2022
ÜNİVERSİTELERİN HALKLA İLİŞKİLER BİRİMLERİNDE MÜKEMMELLİK ARAŞTIRMASI: DEVLET VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE YÖNELİK NİCELİKSEL BİR YAKLAŞIM, 2024
Amasya üniversitesi, Sosyal Bilimler Arastirmalari II , 2024
BLOOM, ŞİİRDE ETKİLEŞİM VE HALEF-SELEF İLİŞKİSİ, 2022