Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
104 pages
1 file
Duvar gazetesi, 2021
Kazım Gündoğan DUVAR-Türkiye düşün dünyasında üzerinde en az konuşulan ve tartışılan konulardan biri Türkiye Yahudileri ve Holokost sürecinde Türkiye'nin tavrı konusudur. Bunun nedenleri konusunda net şeyler söyleyebilmem zor. Zira benim de içinden geldiğim sosyalist düşün dünyasında bu konu yeterince bilinen veya araştırılan bir konu olmadı. Böyle olunca sağlıklı düşünce üretimi gerçekleşmedi, üretilen �kirler sınırlı kaldı ya da resmi tarih tezinin gölgesinden kurtarılamadı.
Sicil Defterlerine Göre Osmanlı Bürokrasisinde Bulunan Yahudiler
Belleten Turk Tarih Kurumu, 2001
Journal Of History School, 2017
Öz Osmanlı İmparatorluğu'nu şekillendiren belirleyici unsurlardan biri, millet sistemidir. Sistem içinde yer alan her cemaat kendine has dini ve kültürel özelliklerini koruma serbestliğine sahipti ve böylelikle her bir cemaat, Osmanlı kültürel zenginliğine katkı sağladı. Bu cemaatlerden biri de Yahudi cemaatiydi. Cemaatin erkekleri kadar kadınları da Osmanlı toplumsal yaşamında aktif rol oynadı. Özellikle Osmanlı kadınları arasında gelişimini ileri bir düzeye taşıma fırsatını yakalayan da Yahudi kadınları oldu. Bu ilerlemeyi, 16. ve 19. yüzyıl sürecinin öne çıkan isimleri ya da olayları gözler önüne sermektedir. Dolasıyla bu makale genel hatlarıyla evde eş ve anne; haremde kira; pazarda tüccar; şıklığıyla Kamondo ya da fabrikada çeyizi için çalışmak zorunda kalan tütüncü kız yani işçi olan Yahudi kadınlarının Osmanlı sosyoekonomik yaşamındaki yeri ve gelişimini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Tarih ve Toplum, 1986
Review of Amnon Cohen, Jewish Life under Islam: Jerusalem in the Sixteenth Century (Cambridge, MA; London: Harvard University Press, 1984) and Aryeh Shmueltvitz, The Jews of the Ottoman Empire in the Late Fifteenth and Sixteenth Centuries Administrative, Economic, Legal and Social Relations as Reflected in the Responsa (Leiden: Brill, 1984)
Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi , 2014
Osmanlı memleketinde yaşayan gayrımüslimler içinde, Yahudiler hakkında yapılan çalışmalar pek önemli bir yekun tutmaktadır. Osmanlı Yahudileri üzerine oluşmuş bu literatürde yapılan çalışmaların çoğu
Çev: Halil Erdemir-Hatice Erdemir), Akademik …, 2000
Osmanlılar, beş yüzyıla (yarım binyıla) yakın bir süre, dağınık bir imparatorluğu tarihte örneğine nadiren rastlanabilecek bir şekilde yönetmiştir. Bu, çok yönlü ilim, teknik ve birden fazla dinî grubu içeren toplum yapısı mükemmel bir şekilde işledi. Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler, kendi dinlerinin gerektirdiği ayin ve ibadetleri yerine getirirken diğer yandan da kendilerine özgü kültürlerini geliştirdiler. Osmanlı Devleti, her topluluğun hukukî gelenekleri ve uygulamalarına, özellikle fertlerin toplumda kişisel statülerini belirleyen -meselâ ölüm, evlenme ve veraset gibi-meselelere büyük saygı gösterdi ve her birinin kendi kültür ve anlayışlarının gereklerine göre yaşayabilmeleri konusuna özel bir itina gösterdi. Pek çok yazı çeşidinîn devlet içerisinde kullanılması çeşitli dil ve edebiyatların da fevkalade gelişmesini sağladı. Devlet, hakimiyeti altında yaşayan her derece ve kademedeki halka gelişme ve ilerleme imkânlarını tanıdı. Osmanlı Devleti, iyi bir ekonomiye, askeri güce sahip olduğu parlak dönemlerinde, gerçekten hakimiyeti altındaki halklara geniş bir özerklik tanıyan bir toplum yapısı meydana getirdi. * Benjamin Braude ve Bernard Lewis, Christians and Jews in the Ottoman Empire, (London 1982) adlı kitaptan sayfa 1-34 arasında bulunan giriş kısmından alınmıştır.
In 1040, the dominance of the Seljuks in Iran started a new recovery and recovery movement in the Middle East. After a few years of corrupt and unfair administration, the Seljuk sultans, which have maintained a fair and rational understanding of adminsitration, have been a source of hope and trust not only for Muslims but also for Christians and Jews. In the lands ruled by the Seljuks in the 11th-13th century, Jews could express themselves more comfortably by finding comfort and peace, and in the social, economic, cultural and religious life they had the chance to develop. The endless tolerances and social life policies of the Seljuk sultans were effective in that. In this study, by collecting the information reflected in the sources, we will try to put forth and question the main regions where the Jews lived in the Seljuk centuries by using scientific research methods.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2009
İbrahimin Havuzundan İsanın Mendiline Oryantalizmin Edessasında Dini Eksen 16.-19. Yızyıl Avrupalı Seyyahların Gözüyle Osmanlı Urfasında Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman kimliği üzerine, 2018
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2022
Kastamonu Eğitim Dergisi, 2020
Türkiye’de Arşivciliğin Bugünü ve Yarını, Kadınların Arşivlerdeki Yeri Sempozyumu Sempozyum Bildiri Kitabı, 2022
İSRAİLİYAT: İSRAİL VE YAHUDİ ÇALIŞMALARI DERGİSİ, 2020
Filistin Araştırmaları Dergisi, 2019
Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2014
Osmanlı Araştırmaları, 2017
FSM ilmî araştırmalar insan ve toplum bilimleri dergisi, 2023
Tarihten Günümüze Yahudilik, 2022
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1988
Yıldız, Süheyla. “ 'ÇELİŞKİLER İÇİNDE BİR KUŞAK': Günümüz Türkiye’sinde Yahudi Gençliği", 3 Nisan 2016. Bkz. http://www.avlaremoz.com/2016/04/03/celiskiler-icinde-bir-kusak-gunumuz-turkiyesinde-yahudi-gencligi-suheyla-yildiz/, 2016
Belleten c. LXXXVI sy. 296 s: 309-334., 2019