Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
170 pages
1 file
ÖZET 1991'in sonlarından itibaren Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlıklarını kazanmaya başlayan Türk Devletleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyetleri, kapalı ve sosyalist bir ekonomik sistemden çıkmış olmanın tedirginliği içerisinde dış dünyadan kendilerine modeller ve ortaklar aramaya başladılar. Bu konuda ilk akla gelen ülke, bölgeyle tarihsel ve kültürel pek çok açıdan ortak özellikleri bulunan Türkiye olmuştur. Fakat bu ülkelerle ilgili sağlam bir stratejik temele sahip olunmaması sebebiyle, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile başlayan ilişkiler duygusallıktan sıyrıldıktan sonra sağlam bir ekonomik temele oturtulamamıştır. Yakın zamanlarda büyük sermaye gruplarının bölgeye duydukları ilgide meydana gelen artış istisna tutulacak olursa, Türkiye'nin bu ülkelerdeki iktisadî temsilcileri küçük ve orta ölçekli işletmeler ile kültürel elçilik görevi yapan ve beşeri sermayenin yetiştirilmesinde önemli roller oynayan eğitim kurumları olmuştur. Tüm bunlar çerçevesinde dış ticaret açısından Azerbaycan dışında Türkiye'nin fazla bir etkinliğe sahip olmadığı, petrol arama gibi yoğun sermaye gerektiren faaliyetler dışındaki yatırım alanlarının pek çoğunda ise önemli bir avantaj yakaladığı söylenebilir. Çalışmada bu etkinlik alanlarında meydana gelen ilişkiler incelenmekte, petrol boru hatları etrafında gelişen politik çekişmeler ve Türkiye'nin bu çerçevede üstlenmesi gereken hayati vizyon üzerinde durulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Mal hareketleri, Sermaye hareketleri, İhracat kalemleri, İthalât kalemleri, Yatırım, İktisadi işbirliği bilig-9/Bahar'99 rol, doğal gaz, altın üretimi ve otomotiv, elektronik gibi sanayi alanları dışında, Türk firmaları bu cumhuriyetlerde yatırım yapan ülkelerin başında gelmektedir. Aşağıda hangi ülkelerde hangi alanlarda doğrudan yatırım ve 'jointventure' (ortak yatırımların) yoğunlaştığı belirtilecektir. İktisadî işbirliği finansal alanda da ortaya çıkarak bölge ülkelerinde Türk devlet ve özel finansman kuruluşlarının yatırımları görülmüştür. Bankacılık alanındaki bu işbirliği aşağıdaki tabloda da görülmektedir. Tablo 4. Türk Cumhuriyetlerinde Faaliyet Gösteren Türk Bankaları (1995'e kadar)
Bilim adamlarınca üretilen bilgilerin bilim dünyasına aktarılmasında ulusal ve uluslararası bilim dergilerinin çok büyük bir rolü vardır. Ancak bilim adamlarının, dünyadaki toplam sayılarının 50.000'i aştığı tahmin edilen bilim dergilerinden ve bu dergilerin bir yılda içerdikleri milyonları aşkın makalelerin büyük çoğunluğundan kolayca haberdar olmaları hemen hemen imkansızdır. Çağımızın bilgi çağı ve en önemli aracının da bilgiye kolayca ulaşım olduğu düşünülerek çeşitli kuruluşlar, bilimsel dergilere ve içeriklerine ulaşımı kolaylaştırabilmek için çeşitli endeks sistemleri ve kurumları oluşturmuşlardır. Endeks kurumlarınca düzenli olarak uluslararası düzeyde taranan bilim dergilerine "uluslararası bilim dergileri" denilmektedir. Bir derginin uluslararası endeks kurumlarınca taramaya alınabilmesi için, hemen hemen üzerinde mutabakat sağlanmış, bazı önemli şartlar vardır. Bunlardan en önemlileri olarak derginin düzenli şekilde zamanında çıkartılması, yayına kabul edilen makalelerin hem şekil hem de içerik yönünden ciddi bir hakem süzgecinden geçirilmiş olması, makalelerin yazım dilinden başka geçerli bir yabancı dilde de özetlerinin verilmesi ve makaleye bilgisayar ortamında ulaşmada kolaylık sağlayan anahtar kelimelerin yer alması sayılabilir. Ahmet Yesevi Universitesi'nce yayınlanmakta olan Bilig-Türk Dünyası'nın Sosyal Bilimler Dergisi-bu sayıdan itibaren uluslararası bilim dergilerinde aranan bütün niteliklere sahip hakemli bir bilim dergisine dönüştürülmüştür. Bu yazıda, uluslararası bilim dergilerinde aranan özellikler ile Bilig'in sahip olduğu özelliklerin bir karşılaştırması yapılmakta ve Türkiye'de sosyal bilimler alanında yayınlanmakta olan bilim dergilerini kapsayan ulusal bir endeks sisteminin kurulabilmesi için bir öneride bulunulmaktadır.
Hormonlar, özel bezler tarafından kana salgılanan ve kan yolu ile ulaştıkları doku ve organlarda fonksiyon düzenleyici bir etki meydana getiren ve çok düşük miktarları ile görev yapan organik bileşiklerdir. Hormon terimi ilk kez, 1902 yılında Bayliss ve Starling tarafından kullanılmıştır. Latince hormaein = uyarmak (harakete geçirme) anlamına gelmektedir.
Çizgi Kitabevi Yayınları, 2021
BÖLÜM 1: DİJİTALLEŞME KAPSAMINDA PAZARLAMA UYGULAMALARINA AİT DİNAMİK YETENEKLER; COVİD-19 SÜRECİNDE X, Y VE Z KUŞAĞININ DÖNÜŞÜMÜ - Özge AYKIN BÖLÜM 2: ACİL UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ÖĞRETİM ELEMANLARININ DENEYİMLERİ: BİR SİSTEMATİK DERLEME ÇALIŞMASI - Ayşin Gaye ÜSTÜN, Duygu ÖZYILMAZ MİSİCAN & Volkan ÇAVUŞ BÖLÜM 3: PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİNE GEÇMEK ZORUNDA KALAN AKADEMİSYENLERİN İŞ TATMİNİ ÜZERİNDEN SİSTEME BAKIŞI - Duygu ÖZYILMAZ MİSİCAN, Ayşin Gaye ÜSTÜN & Volkan ÇAVUŞ BÖLÜM 4: PANDEMİNİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - Fatih AKPINAR & Özlem DEMİR BÖLÜM 5: COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNDE KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ALINAN ÖNLEMLERE İLİŞKİN İÇERİK ANALİZİ - Olca SEZEN DOĞANCILI BÖLÜM 6: COVİD-19’UN TÜRKİYE MOBİLYA DIŞ TİCARETİNE ETKİLERİ - Selman KARAYILMAZLAR BÖLÜM 7: COVİD-19 SÜRECİNDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI - Selma BÜYÜKGÖZE
döneminde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ndeki iktisadî gelişmeleri değerlendirmek ve Türkiye'nin bu cumhuriyetlere yapmış olduğu iktisadi ve eğitim ile ilgili katkıları özetlemektir. Birinci bölümde, bu ülkelerdeki yıllık büyüme ve enflasyon hızları, nüfusları, ihracat ve İthalatın mal gruplarına ve ülkelere göre dağılımını gösteren başlıca ekonomik göstergeler analiz edilmiştir. İkinci bölümde, bu ülkelere Türkiye tarafından açılan Türk Eximbank kredileri, eğitim konusunda katkılar, bu ülkelerdeki Türk inşaat ve yatırım faaliyetleri değerlendirilmiştir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Üsküdar Dergisi, 2019
JOHN STUART MILL’IN ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE ÇALIŞMASININ GÜVENLİK AÇISINDAN İNCELENMESİ, 2023