Books by Constantine Paidas
https://www.youtube.com/watch?v=k9VzheGDmNY
http://www.grigorisbooks.gr/product/2245/%CE%BC%CE%B... more https://www.youtube.com/watch?v=k9VzheGDmNY
http://www.grigorisbooks.gr/product/2245/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1
Το βαρύτερο πολιτικό έγκλημα με τη μέγιστη ηθική απαξία κατά το βυζαντινό ποινικό δίκαιο ήταν η προσβολή / απειλή του υπέρτατου προστατευόμενου εννόμου αγαθού της ζωής του αυτοκράτορος. Μία τέτοια ενέργεια συνιστούσε ταυτοχρόνως και επιβουλή κατά της αυτοκρατορίας, αφού υπονόμευε την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, κλόνιζε σοβαρά την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, αλλά και έθετε σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της αυτοκρατορίας.
Οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων, καθώς και οι δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων αυτοκρατόρων κατέχουν κομβική θέση στις ιστοριογραφικές αφηγήσεις που μας κληροδότησε η βυζαντινή γραμματεία. Τα ιστορικά στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα στους βυζαντινούς ιστορικούς να διεισδύουν στις σκέψεις και στα συναισθήματα των πρωταγωνιστικών προσώπων, να φωτίζουν σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, να αποκαλύπτουν ανομολόγητα και εγνωσμένα ανθρώπινα πάθη, και να συμπληρώνουν με τη δημιουργική τους φαντασία στοιχεία, τα οποία δεν καταγράφηκαν μεν από την Ιστορία, αλλά είναι σημαντικά για τη βαθύτερη κατανόηση των γεγονότων και του ψυχισμού των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι αφηγηματικές ενότητες που αφορούν σε πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες πολιτικών δολοφονιών εξάπτουν τη φαντασία και κορυφώνουν το ενδιαφέρον του αποδέκτη της αφήγησης, αφού υποσυνείδητα τον ωθούν να διερευνήσει και ο ίδιος με πνεύμα κριτικό τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας μελετώνται από αφηγηματολογικής απόψεως συνολικά επτά δολοφονίες βυζαντινών αυτοκρατόρων, μία δολοφονία βαρβάρου ηγεμόνος από εσωτερικό πολιτικό του αντίπαλο, δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων ή συνωμοσίες με σκοπό τη δολοφονία αυτοκρατόρων, καθώς και οκτώ δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας κρατικών αξιωματούχων και στασιαστών, οι οποίες μνημονεύονται στις κύριες ιστοριογραφικές αφηγήσεις του 11ου αιώνος.
Για την ανάλυση και την κατανόηση της αφηγηματικής οργάνωσης και της λειτουργίας του σχετικού υλικού αξιοποιείται η σύγχρονη θεωρία της αφήγησης, ενώ για την ερμηνεία του αφηγηματικού αυτού υλικού λαμβάνεται παράλληλα υπ’ όψιν το βυζαντινό ποινικό δίκαιο και η σύγχρονη εγκληματολογική θεωρία περί του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του εγκλήματος.
Η Ἔκθεσις Κεφαλαίων Παραινετικῶν είναι το μοναδικό κείμενο που μας κληροδότησε η γραφίδα του Αγαπ... more Η Ἔκθεσις Κεφαλαίων Παραινετικῶν είναι το μοναδικό κείμενο που μας κληροδότησε η γραφίδα του Αγαπητού Διακόνου. Το έργο αυτό, αποδέκτης του οποίου ήταν ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α΄ (527-565), γνώρισε πολύ μεγάλη διάδοση ήδη κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αξιοποιήθηκε από την εποχή της Αναγέννησης ως εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Δύση και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, μεταφράστηκε σε πλήθος γλωσσών (βουλγαρική, λατινική, εκκλησιαστική σλαβονική, αγγλική, γαλλική, γερμανική κ.ά.) και επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο βυζαντινό κείμενο τον πολιτικό στοχασμό των λαών, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το ευσύνοπτο αυτό πόνημα αποκαλύπτει με ενάργεια τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής σκέψης των Βυζαντινών κατά τον 6ο αιώνα αναφορικά με τις αρετές του ιδανικού ηγεμόνος και με τον ιδεατό τρόπο άσκησης της βασιλικής εξουσίας.
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο της Ἐκθέσεως Κεφαλαίων Παραινετικῶν και την πρώτη απόδοση του έργου στη Νεοελληνική γλώσσα. Με την εισαγωγή και τα εκτενή ερμηνευτικά σχόλια που συνοδεύουν το κείμενο, το πόνημα του Αγαπητού Διακόνου εντάσσεται πλήρως στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του, το ζήτημα της χρονολόγησης του έργου εξετάζεται υπό νέο πρίσμα και η διαχρονική αξία του κειμένου καθίσταται προφανής.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1885/%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85.-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD
Sf. Calist I, patriarhul Constantinopolului, Omilii la Schimbarea la Față, împotriva lui Gregoras [Viața în Hristos, Pagini de Filocalie, 6], trad. din greaca veche de Laura Enache, stud. introd. de C. Paidas, ed. îngr. de pr. Dr. Bahrim, Ed. Doxologia, Iași, 2017, pp. 192, ISBN: 978-606-666-657-2. https://edituradoxologia.ro/omilii-la-schimbarea-la-fata-impotriva-lui-gregoras
Στον τόμο αυτόν αναδημοσιεύονται μελετήματα, τα οποία εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της πολιτι... more Στον τόμο αυτόν αναδημοσιεύονται μελετήματα, τα οποία εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της πολιτικής θεωρίας του Βυζαντίου, της βυζαντινής ιστοριογραφίας και χρονογραφίας, της βυζαντινής ρητορικής (θύραθεν και εκκλησιαστικής) και του βυζαντινού δικαίου. Τα εν λόγω μελετήματα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά κατά το χρονικό διάστημα 2003-2013. Η αναδημοσίευσή τους κρίθηκε σκόπιμη, αφενός διότι με τον συγκεντρωτικό της χαρακτήρα θα διευκολύνει τους ειδικούς ερευνητές των βυζαντινών σπουδών και αφετέρου διότι θα καταστήσει τα μελετήματα αυτά προσιτά και σε όσους σαγηνεύονται από την ακτινοβολία του Βυζαντίου.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1649/serta-byzantina
Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κάλλιστος Α΄ (1350-1353 και 1355-1363) συνιστά μία από τις σημαντ... more Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κάλλιστος Α΄ (1350-1353 και 1355-1363) συνιστά μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του ΙΔ΄ αιώνος. Η δράση και το έργο του εμπίπτουν σε ένα ευρύτατο φάσμα (πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, κ.λπ.) και αποκαλύπτουν μία προσωπικότητα χαρισματική και πολύπλευρη.
Οι επτά ομιλίες του, οι οποίες περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο, εκδίδονται για πρώτη φορά και συνοδεύονται από εκτενή εισαγωγή, μετάφραση του κειμένου και σχόλια.
Οι ομιλίες αυτές μας μεταφέρουν σε μία από τις πλέον δραματικές και ταραχώδεις περιόδους της βυζαντινής Ιστορίας. Ο βυζαντινός άνθρωπος, παράλληλα με την τουρκική προέλαση, βίωνε την ιδεολογική-δογματική επιδρομή των Λατίνων αιρετικών στα εδάφη της Χριστεπώνυμης πολιτείας και κινδύνευε να εκμαυλιστεί από ψευδοπροφήτες και μάγους που εκμεταλλεύονταν τη δεινή ψυχολογική του κατάσταση υποσχόμενοι να του προσφέρουν λύσεις υπερβατικές στα αδιέξοδά του.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736148-kallistos-a-patriarchis-konpoleos-kanaki-pseudoprofites-magoi-kai-airetikoi-sto-buzantio-kata-ton-14o-aiona-172184
Το λογοτεχνικό είδος του βασιλικού ανδριάντος αποτελεί την ουσιαστικότερη και την πλέον περίτεχνη... more Το λογοτεχνικό είδος του βασιλικού ανδριάντος αποτελεί την ουσιαστικότερη και την πλέον περίτεχνη εκφορά πολιτικού λόγου στο Βυζάντιο. Αποτυπώνει με ενάργεια την πολιτική σκέψη των Βυζαντινών, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του Βυζαντίου σε μια από τις μακροβιότερες αυτοκρατορίες στην Ιστορία της ανθρωπότητας και ενέπνευσε τα πολιτικά οράματα πολλών λαών που ήρθαν σε επαφή με αυτό.
Οι δύο βασιλικοί ανδριάντες με αποδέκτη τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό αναδεικνύουν με τρόπο αριστοτεχνικό την πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο παλάτι κατά τη βασιλεία του Βασιλείου Α΄ Μακεδόνος. Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτουν ιδιαίτερα στοιχεία του ψυχισμού και της ιδιοσυγκρασίας του φερόμενου ως συντάκτη των εξεταζόμενων κειμένων Βασιλείου Α΄ (στον βαθμό φυσικά που τα αντιλαμβάνονται και επιτυγχάνουν να τα εκφράσουν οι πραγματικοί τους δημιουργοί) και του αποδέκτη τους Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να εντάξει τους δύο βασιλικούς ανδριάντες στο ευρύτερο ιστορικό, πολιτικό και λογοτεχνικό «γίγνεσθαι» της εποχής τους, καθώς και να διευθετήσει σε στέρεα βάση τα ζητήματα της πατρότητας και της χρονολόγησής τους, τα οποία έως τώρα διχάζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736117-basileios-a-makedon-kanaki-duo-parainetika-keimena-pros-ton-autokratora-leonta-st-ton-sofo-194482
Το παρόν βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών, των Σχολών Ανθρωπιστικώ... more Το παρόν βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών, των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θεολογικών Σχολών που διδάσκονται τα μαθήματα της Βυζαντινής Φιλολογίας και της Βυζαντινής Ποίησης. Ταυτοχρόνως, είναι χρήσιμο σε όποιον επιθυμεί να σχηματίσει μία επαρκή -όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό στην περιορισμένη έκταση ενός και μόνο βιβλίου- εικόνα για τη Βυζαντινή Ποίηση. Ο βυζαντινός άνθρωπος, «φυσικός κληρονόμος» της ανυπέρβλητης ποιητικής παράδοσης της ελληνικής αρχαιότητας, είχε πλήρη συναίσθηση της καταλυτικής δύναμης του ποιητικού λόγου και τον καλλιέργησε με πάθος. Μέσω του ποιητικού λόγου εξέφραζε άλλοτε τον θαυμασμό και τη νοσταλγία του για τον αρχαίο κόσμο, άλλοτε τον έρωτά του, άλλοτε την ευφροσύνη του ή την ψυχική του συντριβή, άλλοτε τον θαυμασμό του για πρόσωπα, για επιτεύγματα και για καλλιτεχνικές δημιουργίες, άλλοτε τις μεταφυσικές του ανησυχίες και άλλοτε τη βαθιά του ευσέβεια και την ακλόνητη πίστη του στον Θεό.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1233/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7.
Τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος συνιστούν την εναργέστερη έκφραση της πολιτικής θεωρίας της βυζαντινής αυτοκ... more Τα Κάτοπτρα Ηγεμόνος συνιστούν την εναργέστερη έκφραση της πολιτικής θεωρίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ένα απο τα αρτιότερα δείγματα της πολιτικής ρητορικής των Βυζαντινών. Oι Βυζαντινοί πολιτικοί στοχαστές αναζητούν τις αρετές που συνθέτουν την εικόνα του ιδανικού ηγεμόνος, πεπεισμένοι για την υπεροχή της μοναρχίας έναντι των υπολοίπων πολιτειακών επιλογών (ολιγαρχία, πολυαρχία) και αξιοποιώντας την παράδοση των κλασικών εκείνων κειμένων, τα οποία αποσκοπούσαν στη σκιαγράφηση του ιδανικού ηγεμόνος. Από την ιδεολογική αυτή αναζήτηση προκύπτει ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το Κάτοπτρον Ηγεμόνος, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη συμβολή του βυζαντινού πνεύματος στην ιστορία των πολιτικών ιδεών. Οι συγγραφείς των βυζαντινών Κατόπτρων Ηγεμόνος, μακριά από κάθε εγκωμιαστική πρόθεση, δεν αποσκοπούν στην παρουσίαση των αρετών ενός συγκεκριμένου βασιλέως, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τους την πολιτική πραγματικότητα της εποχής τους, αναζητούν και αποπειρώνται να προβάλουν στον αποδέκτη του κειμένου τους τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τον ιδεατό μονάρχη, δηλ. τον βασιλέα.
Στην παρούσα πραγματεία αναδεικνύονται οι θεματικοί άξονες των βυζαντινών Κατόπτρων Ηγεμόνος της πρώιμης και μέσης περιόδου. Ειδικότερα, επισημαίνονται και αναλύονται οι συγκλίσεις και ερμηνεύονται οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στη θεματική τους. Υποδεικνύονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης των συγκεκριμένων κειμένων με την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, στην οποία ανήκουν, καθώς και με τις υπόλοιπες εκφράσεις της πολιτικής θεωρίας της αυτοκρατορίας. Τέλος, εξάγονται γενικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του γραμματειακού αυτού είδους κατά την πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1194/%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-398-1085
Papers by Constantine Paidas
Constantine Paidas
"Issues of political thought in the historical work of Joseph Genesios On the... more Constantine Paidas
"Issues of political thought in the historical work of Joseph Genesios On the Reigns of the Emperors"
Joseph Genesios was ordered by the emperor Constantine VII Porphyrogenitus to compose a historical work based on specific political
principles. The ultimate goal of Constantine VII in doing this was to promote the ideology of the Macedonian Dynasty. The foundation of the
pro-Macedonian propaganda was the view that Basil I was an ideal
prince while his predecessor Michael III was a conventional pattern of a
degenerate ruler.
The present study attempts to designate the political ideology of the
implied author of The Reigns and of the intentio operis. In this way the
view that The Reigns precedes Theophanes Continuatus is reinforced.
At the same time, the study attempts to explore and present the political
and ideological reasons that demanded the composition of a work subsequent
to Reigns, which would be considered “politically correct”, so as to
promote the pro-Macedonian propaganda. By the analysis of the political
thought introduced in the text of The Reigns, it emerges that Constantine
VII could not be satisfied with the written performance of
Genesios. For certain reasons which are fully explored, the attempt of
composing an “objective” historical narration had to be repeated, in order
to give a higher profile on a “sound” basis, to the role of the last emperor
of the Amorian dynasty and the contribution of Basil I to rescuing
and elevating the Byzantine Empire.
In the present study, the discourse On the Four Cardinal Virtues and on the Monastic Institution ... more In the present study, the discourse On the Four Cardinal Virtues and on the Monastic Institution by patriarch Kallistos I, found in codices Athous Chilandaricus 8, ff. 319r-324r, and Athous Panteleimonos 1074, ff. 202v-206r, is edited for the first time. Patriarch Kallistos addressed his discourse to a monastic audience in order to restore unity and tranquility among the monks, who had been divided for a reason that remains unclear according to the information provided by the text itself. Kallistos reminds his audience of the particular conditions of monastic life and points out that the life objectives of monks and laymen are, by definition, totally different.
The Theoretical Royal Model In The Historical Work Of Joseph
Genesios On The Reigns Of The Empero... more The Theoretical Royal Model In The Historical Work Of Joseph
Genesios On The Reigns Of The Emperors
The historical work On the reigns of the emperors of Joseph Genesios
holds a prominent place among the writings that shaped and displayed
the pro Macedonian propaganda, which intended to mar the image of the
emperor Michael III and idealize the founder of the Macedonian dynasty
Basil I. In the framework of the present study the theoretical royal model
that emerges from the narrative On the reigns of the emperors is explored
and analyzed. Detecting the royal model and demonstrating the political
thought it expresses, constitute the key parameters in order, on the one
hand, to comprehend the method that Genesios uses to fully exploit his
sources, and on the other hand, to evaluate Genesios as a historian and
as a political thinker both by his contemporaries and the recipients of his
narrative nowadays
In the present study, the homily Ὁμιλία πρὸς μοναζούσας· εἰς τὸ ῥητὸν τοῦ θείου Παύλου, τό, εὐσχη... more In the present study, the homily Ὁμιλία πρὸς μοναζούσας· εἰς τὸ ῥητὸν τοῦ θείου Παύλου, τό, εὐσχημόνως περιπατεῖτε by the patriarch of Constantinople Kallistos I, given by two mss. codices of Mt. Athos, the codex 8 of Hilandar monastery (ff. 324 r -329 r ) and the codex 1074 of Panteleemon monastery (ff. 206 v -210 v ), is edited for the first time. In the edited homily patriarch Kallistos addresses to the nuns of a particular monastery (probably in Constantinople). The content of the homily makes it clear that the patriarch had received specific accusations, according to which these nuns had given up the basic principles of monastic life and had been seized with passions totally opposite to the monastic oaths they had taken.
Uploads
Books by Constantine Paidas
Η δεύτερη μελέτη φέρει τίτλο "Η λειτουργία των εικονικών αναπαραστάσεων στον Καπετάν Μιχάλη του Ν. Καζαντζάκη" και επί της ουσίας αποτελεί μία συγκριτολογική-διακαλλιτεχνική προσέγγιση του έργου (υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής).
Οι δύο αυτές μελέτες, πέραν του ότι αναδεικνύουν ορισμένες πολύ σημαντικές πτυχές του "Καπετάν Μιχάλη", οι οποίες έως τώρα δεν είχαν διερευνηθεί, φωτίζουν την προσωπικότητα, τον ψυχισμό και τη μέθοδο εργασίας του Ν. Καζαντζάκη.
http://www.grigorisbooks.gr/product/2348/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7
http://www.grigorisbooks.gr/product/2245/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1
Το βαρύτερο πολιτικό έγκλημα με τη μέγιστη ηθική απαξία κατά το βυζαντινό ποινικό δίκαιο ήταν η προσβολή / απειλή του υπέρτατου προστατευόμενου εννόμου αγαθού της ζωής του αυτοκράτορος. Μία τέτοια ενέργεια συνιστούσε ταυτοχρόνως και επιβουλή κατά της αυτοκρατορίας, αφού υπονόμευε την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, κλόνιζε σοβαρά την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, αλλά και έθετε σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της αυτοκρατορίας.
Οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων, καθώς και οι δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων αυτοκρατόρων κατέχουν κομβική θέση στις ιστοριογραφικές αφηγήσεις που μας κληροδότησε η βυζαντινή γραμματεία. Τα ιστορικά στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα στους βυζαντινούς ιστορικούς να διεισδύουν στις σκέψεις και στα συναισθήματα των πρωταγωνιστικών προσώπων, να φωτίζουν σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, να αποκαλύπτουν ανομολόγητα και εγνωσμένα ανθρώπινα πάθη, και να συμπληρώνουν με τη δημιουργική τους φαντασία στοιχεία, τα οποία δεν καταγράφηκαν μεν από την Ιστορία, αλλά είναι σημαντικά για τη βαθύτερη κατανόηση των γεγονότων και του ψυχισμού των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι αφηγηματικές ενότητες που αφορούν σε πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες πολιτικών δολοφονιών εξάπτουν τη φαντασία και κορυφώνουν το ενδιαφέρον του αποδέκτη της αφήγησης, αφού υποσυνείδητα τον ωθούν να διερευνήσει και ο ίδιος με πνεύμα κριτικό τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας μελετώνται από αφηγηματολογικής απόψεως συνολικά επτά δολοφονίες βυζαντινών αυτοκρατόρων, μία δολοφονία βαρβάρου ηγεμόνος από εσωτερικό πολιτικό του αντίπαλο, δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων ή συνωμοσίες με σκοπό τη δολοφονία αυτοκρατόρων, καθώς και οκτώ δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας κρατικών αξιωματούχων και στασιαστών, οι οποίες μνημονεύονται στις κύριες ιστοριογραφικές αφηγήσεις του 11ου αιώνος.
Για την ανάλυση και την κατανόηση της αφηγηματικής οργάνωσης και της λειτουργίας του σχετικού υλικού αξιοποιείται η σύγχρονη θεωρία της αφήγησης, ενώ για την ερμηνεία του αφηγηματικού αυτού υλικού λαμβάνεται παράλληλα υπ’ όψιν το βυζαντινό ποινικό δίκαιο και η σύγχρονη εγκληματολογική θεωρία περί του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του εγκλήματος.
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο της Ἐκθέσεως Κεφαλαίων Παραινετικῶν και την πρώτη απόδοση του έργου στη Νεοελληνική γλώσσα. Με την εισαγωγή και τα εκτενή ερμηνευτικά σχόλια που συνοδεύουν το κείμενο, το πόνημα του Αγαπητού Διακόνου εντάσσεται πλήρως στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του, το ζήτημα της χρονολόγησης του έργου εξετάζεται υπό νέο πρίσμα και η διαχρονική αξία του κειμένου καθίσταται προφανής.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1885/%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85.-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD
http://www.grigorisbooks.gr/product/1649/serta-byzantina
Οι ομιλίες αυτές μαρτυρούν με ενάργεια την αγωνία και τις άοκνες προσπάθειες του πατριάρχη Καλλίστου Α΄ να αποκαλύψει στο πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας τη θεολογική πλάνη, στην οποία είχαν υποπέσει ο Βαρλαάμ Καλαβρός, ο Γρηγόριος Ακίνδυνος και ο Νικηφόρος Γρηγοράς. Στόχος του πατριάρχη Καλλίστου Α΄ με τις εν λόγω ομιλίες ήταν να προασπίσει τη διδασκαλία του Γρηγορίου Παλαμά, να ανακόψει την περαιτέρω διάδοση των αιρετικών πεποιθήσεων του Νικηφόρου Γρηγορά στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να επαναφέρει στην Ορθοδοξία όσους είχαν πλανηθεί από τα αιρετικά κηρύγματα του Γρηγορά και των ομοφρόνων του.
http://www.grigorisbooks.gr/product/2221/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%84
Οι επτά ομιλίες του, οι οποίες περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο, εκδίδονται για πρώτη φορά και συνοδεύονται από εκτενή εισαγωγή, μετάφραση του κειμένου και σχόλια.
Οι ομιλίες αυτές μας μεταφέρουν σε μία από τις πλέον δραματικές και ταραχώδεις περιόδους της βυζαντινής Ιστορίας. Ο βυζαντινός άνθρωπος, παράλληλα με την τουρκική προέλαση, βίωνε την ιδεολογική-δογματική επιδρομή των Λατίνων αιρετικών στα εδάφη της Χριστεπώνυμης πολιτείας και κινδύνευε να εκμαυλιστεί από ψευδοπροφήτες και μάγους που εκμεταλλεύονταν τη δεινή ψυχολογική του κατάσταση υποσχόμενοι να του προσφέρουν λύσεις υπερβατικές στα αδιέξοδά του.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736148-kallistos-a-patriarchis-konpoleos-kanaki-pseudoprofites-magoi-kai-airetikoi-sto-buzantio-kata-ton-14o-aiona-172184
Οι δύο βασιλικοί ανδριάντες με αποδέκτη τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό αναδεικνύουν με τρόπο αριστοτεχνικό την πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο παλάτι κατά τη βασιλεία του Βασιλείου Α΄ Μακεδόνος. Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτουν ιδιαίτερα στοιχεία του ψυχισμού και της ιδιοσυγκρασίας του φερόμενου ως συντάκτη των εξεταζόμενων κειμένων Βασιλείου Α΄ (στον βαθμό φυσικά που τα αντιλαμβάνονται και επιτυγχάνουν να τα εκφράσουν οι πραγματικοί τους δημιουργοί) και του αποδέκτη τους Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να εντάξει τους δύο βασιλικούς ανδριάντες στο ευρύτερο ιστορικό, πολιτικό και λογοτεχνικό «γίγνεσθαι» της εποχής τους, καθώς και να διευθετήσει σε στέρεα βάση τα ζητήματα της πατρότητας και της χρονολόγησής τους, τα οποία έως τώρα διχάζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736117-basileios-a-makedon-kanaki-duo-parainetika-keimena-pros-ton-autokratora-leonta-st-ton-sofo-194482
http://www.grigorisbooks.gr/product/1233/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1228/%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%C2%AB%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-1254-1403
Στην παρούσα πραγματεία αναδεικνύονται οι θεματικοί άξονες των βυζαντινών Κατόπτρων Ηγεμόνος της πρώιμης και μέσης περιόδου. Ειδικότερα, επισημαίνονται και αναλύονται οι συγκλίσεις και ερμηνεύονται οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στη θεματική τους. Υποδεικνύονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης των συγκεκριμένων κειμένων με την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, στην οποία ανήκουν, καθώς και με τις υπόλοιπες εκφράσεις της πολιτικής θεωρίας της αυτοκρατορίας. Τέλος, εξάγονται γενικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του γραμματειακού αυτού είδους κατά την πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1194/%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-398-1085
Papers by Constantine Paidas
"Issues of political thought in the historical work of Joseph Genesios On the Reigns of the Emperors"
Joseph Genesios was ordered by the emperor Constantine VII Porphyrogenitus to compose a historical work based on specific political
principles. The ultimate goal of Constantine VII in doing this was to promote the ideology of the Macedonian Dynasty. The foundation of the
pro-Macedonian propaganda was the view that Basil I was an ideal
prince while his predecessor Michael III was a conventional pattern of a
degenerate ruler.
The present study attempts to designate the political ideology of the
implied author of The Reigns and of the intentio operis. In this way the
view that The Reigns precedes Theophanes Continuatus is reinforced.
At the same time, the study attempts to explore and present the political
and ideological reasons that demanded the composition of a work subsequent
to Reigns, which would be considered “politically correct”, so as to
promote the pro-Macedonian propaganda. By the analysis of the political
thought introduced in the text of The Reigns, it emerges that Constantine
VII could not be satisfied with the written performance of
Genesios. For certain reasons which are fully explored, the attempt of
composing an “objective” historical narration had to be repeated, in order
to give a higher profile on a “sound” basis, to the role of the last emperor
of the Amorian dynasty and the contribution of Basil I to rescuing
and elevating the Byzantine Empire.
Genesios On The Reigns Of The Emperors
The historical work On the reigns of the emperors of Joseph Genesios
holds a prominent place among the writings that shaped and displayed
the pro Macedonian propaganda, which intended to mar the image of the
emperor Michael III and idealize the founder of the Macedonian dynasty
Basil I. In the framework of the present study the theoretical royal model
that emerges from the narrative On the reigns of the emperors is explored
and analyzed. Detecting the royal model and demonstrating the political
thought it expresses, constitute the key parameters in order, on the one
hand, to comprehend the method that Genesios uses to fully exploit his
sources, and on the other hand, to evaluate Genesios as a historian and
as a political thinker both by his contemporaries and the recipients of his
narrative nowadays
Η δεύτερη μελέτη φέρει τίτλο "Η λειτουργία των εικονικών αναπαραστάσεων στον Καπετάν Μιχάλη του Ν. Καζαντζάκη" και επί της ουσίας αποτελεί μία συγκριτολογική-διακαλλιτεχνική προσέγγιση του έργου (υπό το πρίσμα της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής).
Οι δύο αυτές μελέτες, πέραν του ότι αναδεικνύουν ορισμένες πολύ σημαντικές πτυχές του "Καπετάν Μιχάλη", οι οποίες έως τώρα δεν είχαν διερευνηθεί, φωτίζουν την προσωπικότητα, τον ψυχισμό και τη μέθοδο εργασίας του Ν. Καζαντζάκη.
http://www.grigorisbooks.gr/product/2348/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7
http://www.grigorisbooks.gr/product/2245/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1
Το βαρύτερο πολιτικό έγκλημα με τη μέγιστη ηθική απαξία κατά το βυζαντινό ποινικό δίκαιο ήταν η προσβολή / απειλή του υπέρτατου προστατευόμενου εννόμου αγαθού της ζωής του αυτοκράτορος. Μία τέτοια ενέργεια συνιστούσε ταυτοχρόνως και επιβουλή κατά της αυτοκρατορίας, αφού υπονόμευε την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, κλόνιζε σοβαρά την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, αλλά και έθετε σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της αυτοκρατορίας.
Οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων, καθώς και οι δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων αυτοκρατόρων κατέχουν κομβική θέση στις ιστοριογραφικές αφηγήσεις που μας κληροδότησε η βυζαντινή γραμματεία. Τα ιστορικά στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα στους βυζαντινούς ιστορικούς να διεισδύουν στις σκέψεις και στα συναισθήματα των πρωταγωνιστικών προσώπων, να φωτίζουν σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, να αποκαλύπτουν ανομολόγητα και εγνωσμένα ανθρώπινα πάθη, και να συμπληρώνουν με τη δημιουργική τους φαντασία στοιχεία, τα οποία δεν καταγράφηκαν μεν από την Ιστορία, αλλά είναι σημαντικά για τη βαθύτερη κατανόηση των γεγονότων και του ψυχισμού των εμπλεκόμενων προσώπων. Οι αφηγηματικές ενότητες που αφορούν σε πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες πολιτικών δολοφονιών εξάπτουν τη φαντασία και κορυφώνουν το ενδιαφέρον του αποδέκτη της αφήγησης, αφού υποσυνείδητα τον ωθούν να διερευνήσει και ο ίδιος με πνεύμα κριτικό τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας μελετώνται από αφηγηματολογικής απόψεως συνολικά επτά δολοφονίες βυζαντινών αυτοκρατόρων, μία δολοφονία βαρβάρου ηγεμόνος από εσωτερικό πολιτικό του αντίπαλο, δεκατέσσερις απόπειρες δολοφονίας αυτοκρατόρων ή συνωμοσίες με σκοπό τη δολοφονία αυτοκρατόρων, καθώς και οκτώ δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας κρατικών αξιωματούχων και στασιαστών, οι οποίες μνημονεύονται στις κύριες ιστοριογραφικές αφηγήσεις του 11ου αιώνος.
Για την ανάλυση και την κατανόηση της αφηγηματικής οργάνωσης και της λειτουργίας του σχετικού υλικού αξιοποιείται η σύγχρονη θεωρία της αφήγησης, ενώ για την ερμηνεία του αφηγηματικού αυτού υλικού λαμβάνεται παράλληλα υπ’ όψιν το βυζαντινό ποινικό δίκαιο και η σύγχρονη εγκληματολογική θεωρία περί του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του εγκλήματος.
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο της Ἐκθέσεως Κεφαλαίων Παραινετικῶν και την πρώτη απόδοση του έργου στη Νεοελληνική γλώσσα. Με την εισαγωγή και τα εκτενή ερμηνευτικά σχόλια που συνοδεύουν το κείμενο, το πόνημα του Αγαπητού Διακόνου εντάσσεται πλήρως στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του, το ζήτημα της χρονολόγησης του έργου εξετάζεται υπό νέο πρίσμα και η διαχρονική αξία του κειμένου καθίσταται προφανής.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1885/%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85.-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD
http://www.grigorisbooks.gr/product/1649/serta-byzantina
Οι ομιλίες αυτές μαρτυρούν με ενάργεια την αγωνία και τις άοκνες προσπάθειες του πατριάρχη Καλλίστου Α΄ να αποκαλύψει στο πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας τη θεολογική πλάνη, στην οποία είχαν υποπέσει ο Βαρλαάμ Καλαβρός, ο Γρηγόριος Ακίνδυνος και ο Νικηφόρος Γρηγοράς. Στόχος του πατριάρχη Καλλίστου Α΄ με τις εν λόγω ομιλίες ήταν να προασπίσει τη διδασκαλία του Γρηγορίου Παλαμά, να ανακόψει την περαιτέρω διάδοση των αιρετικών πεποιθήσεων του Νικηφόρου Γρηγορά στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να επαναφέρει στην Ορθοδοξία όσους είχαν πλανηθεί από τα αιρετικά κηρύγματα του Γρηγορά και των ομοφρόνων του.
http://www.grigorisbooks.gr/product/2221/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%84
Οι επτά ομιλίες του, οι οποίες περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο, εκδίδονται για πρώτη φορά και συνοδεύονται από εκτενή εισαγωγή, μετάφραση του κειμένου και σχόλια.
Οι ομιλίες αυτές μας μεταφέρουν σε μία από τις πλέον δραματικές και ταραχώδεις περιόδους της βυζαντινής Ιστορίας. Ο βυζαντινός άνθρωπος, παράλληλα με την τουρκική προέλαση, βίωνε την ιδεολογική-δογματική επιδρομή των Λατίνων αιρετικών στα εδάφη της Χριστεπώνυμης πολιτείας και κινδύνευε να εκμαυλιστεί από ψευδοπροφήτες και μάγους που εκμεταλλεύονταν τη δεινή ψυχολογική του κατάσταση υποσχόμενοι να του προσφέρουν λύσεις υπερβατικές στα αδιέξοδά του.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736148-kallistos-a-patriarchis-konpoleos-kanaki-pseudoprofites-magoi-kai-airetikoi-sto-buzantio-kata-ton-14o-aiona-172184
Οι δύο βασιλικοί ανδριάντες με αποδέκτη τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό αναδεικνύουν με τρόπο αριστοτεχνικό την πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο παλάτι κατά τη βασιλεία του Βασιλείου Α΄ Μακεδόνος. Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτουν ιδιαίτερα στοιχεία του ψυχισμού και της ιδιοσυγκρασίας του φερόμενου ως συντάκτη των εξεταζόμενων κειμένων Βασιλείου Α΄ (στον βαθμό φυσικά που τα αντιλαμβάνονται και επιτυγχάνουν να τα εκφράσουν οι πραγματικοί τους δημιουργοί) και του αποδέκτη τους Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να εντάξει τους δύο βασιλικούς ανδριάντες στο ευρύτερο ιστορικό, πολιτικό και λογοτεχνικό «γίγνεσθαι» της εποχής τους, καθώς και να διευθετήσει σε στέρεα βάση τα ζητήματα της πατρότητας και της χρονολόγησής τους, τα οποία έως τώρα διχάζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
https://www.politeianet.gr/books/9789606736117-basileios-a-makedon-kanaki-duo-parainetika-keimena-pros-ton-autokratora-leonta-st-ton-sofo-194482
http://www.grigorisbooks.gr/product/1233/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1228/%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%C2%AB%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-1254-1403
Στην παρούσα πραγματεία αναδεικνύονται οι θεματικοί άξονες των βυζαντινών Κατόπτρων Ηγεμόνος της πρώιμης και μέσης περιόδου. Ειδικότερα, επισημαίνονται και αναλύονται οι συγκλίσεις και ερμηνεύονται οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στη θεματική τους. Υποδεικνύονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης των συγκεκριμένων κειμένων με την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, στην οποία ανήκουν, καθώς και με τις υπόλοιπες εκφράσεις της πολιτικής θεωρίας της αυτοκρατορίας. Τέλος, εξάγονται γενικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του γραμματειακού αυτού είδους κατά την πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο.
http://www.grigorisbooks.gr/product/1194/%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-398-1085
"Issues of political thought in the historical work of Joseph Genesios On the Reigns of the Emperors"
Joseph Genesios was ordered by the emperor Constantine VII Porphyrogenitus to compose a historical work based on specific political
principles. The ultimate goal of Constantine VII in doing this was to promote the ideology of the Macedonian Dynasty. The foundation of the
pro-Macedonian propaganda was the view that Basil I was an ideal
prince while his predecessor Michael III was a conventional pattern of a
degenerate ruler.
The present study attempts to designate the political ideology of the
implied author of The Reigns and of the intentio operis. In this way the
view that The Reigns precedes Theophanes Continuatus is reinforced.
At the same time, the study attempts to explore and present the political
and ideological reasons that demanded the composition of a work subsequent
to Reigns, which would be considered “politically correct”, so as to
promote the pro-Macedonian propaganda. By the analysis of the political
thought introduced in the text of The Reigns, it emerges that Constantine
VII could not be satisfied with the written performance of
Genesios. For certain reasons which are fully explored, the attempt of
composing an “objective” historical narration had to be repeated, in order
to give a higher profile on a “sound” basis, to the role of the last emperor
of the Amorian dynasty and the contribution of Basil I to rescuing
and elevating the Byzantine Empire.
Genesios On The Reigns Of The Emperors
The historical work On the reigns of the emperors of Joseph Genesios
holds a prominent place among the writings that shaped and displayed
the pro Macedonian propaganda, which intended to mar the image of the
emperor Michael III and idealize the founder of the Macedonian dynasty
Basil I. In the framework of the present study the theoretical royal model
that emerges from the narrative On the reigns of the emperors is explored
and analyzed. Detecting the royal model and demonstrating the political
thought it expresses, constitute the key parameters in order, on the one
hand, to comprehend the method that Genesios uses to fully exploit his
sources, and on the other hand, to evaluate Genesios as a historian and
as a political thinker both by his contemporaries and the recipients of his
narrative nowadays