Wikipedia:Velkommen til Wikipedia
Velkommen til Wikipedia!
Wikipedia er et prosjekt hvor vi skriver og bruker en encyklopedi sammen. Målet er å lage et leksikon med åpent innhold på alle språk. Det betyr at innholdet er fritt tilgjengelig for enhver å distribuere og bruke. Vi begynte i 2001 og arbeider nå på over 60 millioner artikler på flere enn 300 språk, hvorav 640 405 i den norske utgaven på riks- og bokmål. De største utgavene er den engelske og den tyske.
Du kan delta
Å redigere artikler på Wikipedia er svært enkelt. Du kan redigere en hvilken som helst artikkel akkurat nå! Det er bare å klikke på lenken «Rediger» over artikkelen, skrive i boksen under og trykke på «Publiser endringene». Hvis du er ny bidragsyter kan du eksperimentere i sandkassen. En rød lenke betyr at artikkelen ikke eksisterer (men du kan opprette den ved å følge lenken), og nye artikler kan lages ved at du søker på artikkelnavnet, og så oppretter den der.
Om du vil registrere deg
Selv om man også kan redigere sider uten å logge seg inn, kan det være lurt å registrere seg som bruker — en brukerkonto gir mange fordeler, for eksempel mulighet til å laste opp bilder. Det er helt gratis, anonymt og tar bare noen sekunder (informasjon om innlogging og brukernavn). Hvis du har lyst kan du gjerne skrive litt om deg selv på din brukerside, som du finner ved å klikke på brukernavnet ditt helt øverst når du er logget inn. Du får også en egen diskusjonsside hvor andre brukere kan kontakte deg.
Hvordan bør artikler skrives?
Før du begynner bør du imidlertid ta en titt på hvordan man redigerer en side og stilmanualen for å se hvordan en artikkel bør settes opp og hvordan man svært enkelt kan formatere tekst. Det er også viktig å forsøke å skrive utfra et nøytralt ståsted, verifiserbarhet, samt ingen original forskning, og man bør bruke hele setninger. Du kan diskutere en artikkel ved å klikke på «diskusjon» øverst på den aktuelle artikkelen.
Få hjelp av andre
Hvis du trenger hjelp kan du gjerne spørre en av de andre brukerne, eller en annen bruker som holder på å bidra, du finner siste aktive brukere under lenken Siste endringer i menyen til venstre. Du kan og spørre på Torget, hvor andre wikipedianere vil forsøke å gi deg svar på det du lurer på. Det finnes også en IRC-kanal du kan besøke.
Bruke materiale fra andre versjoner av Wikipedia
Selv om de enkelte språkutgavene er selvstendige prosjekter, er alle en del av Wikipedia. Du kan altså fritt oversette og bruke materialet fra andre utgaver av Wikipedia, som for eksempel engelsk, tysk, dansk eller svensk, på den norske Wikipedia, uten å tenke på kreditering. Dette er ofte en stor fordel, siden det som regel finnes svært grundige artikler på mange av disse. Her kan man dessuten finne bilder.
Hjelp:Portal > Wikipedia:Velkommen til Wikipedia