Directory

Wikibøker:Hjelp – Wikibøker Hopp til innhold

Wikibøker:Hjelp

Fra Wikibøker – frie læremidler
Veiviser til hjelp og dokumentasjon

Siden alle kan redigere en wikiside vil den kunne være i konstant forandring. Det kan være forvirrende, men fremfor alt spennende. Veiviseren øverst lenker til konkrete emner du som besøkende kan være interessert i. Etter å ha valgt et emne vil du kunne trykke deg videre til dokumentasjon av forskjellige sider ved programvaren som brukes for å drive Wikibøker og andre lignende wikier. Dokumentasjonen er tilgjengelig på en mangespråklig sentral side for alle prosjektene. Mye er oversatt til norsk, men en del er fortsatt bare tilgjengelig på engelsk. Brukere med litt erfaring kan kanskje selv bidra til videre oversettelse.

Denne siden gir en kortfattet innføring i ting som er spesielt for Wikibøker på norsk og skal være en veiviser for alle besøkende til nettstedet. Man kan også besøke samfunnshuset for å spørre om hjelp. Wikibøker en en del av WikiMedia Foundations mange prosjekter.

Spørre om hjelp på samfunnshuset

[rediger]
  1. Klipp ut teksten i den grå rammen nedenfor.
  2. Gå til samfunnshuset.
  3. Finn knappen Rediger og trykk på den.
  4. Lim inn teksten du har klippet ut som siste linje i vinduet som åpner seg i redigeringsmodus.
  5. Erstatt [skriv hva du trenger hjelp til] med ... ja det er opp til deg faktisk.
  6. Trykk Publiser endringene.
Hei! Jeg trenger hjelp til [skriv hva du trenger hjelp til]. På forhånd takk! ~~~~

Kommet for å lese?

[rediger]

Kategorien Kategori:Boktitler, også kalt bokhylla, inneholder forsidene til alle wikibøkene vi har å by på. Wikibøker skal ligne litt på vanlige bøker, men de er interaktive. De har en forside og boksider. Besøk forsiden å klikk deg rundt i boken. Hvis det flyter litt kan du skylde på forfatteren.

Kommet for å bidra?

[rediger]

Hvis du er en nyskjerrig og interessert nykommer skal du ikke være redd for å prøve deg fram. Alle som bidrar her er forpliktet til å misforstå deg rett, så hvis du gjør en feil kan det enkelt ordnes, uten sure miner. Hvis du vil eksperimentere kan du gå til Sandkassen. Bare prøv. Formatering av teksten du skriver inn gjøres med et markeringsspråk som kalles wikitekst. Bare spør om hjelp på samfunnshuset hvis du lurer på noe du ikke finner i dokumentasjonen på MediaWiki. Hvis du ikke ønsker å lære deg wikitekst, finnes verktøyet [[1]].

Erfarne Wikipedianere

[rediger]

Hvis du er en erfaren wikipedianer vet du det meste du trenger å vite. Det er likevel noen forskjeller. Wikibøker på norsk er et eget prosjekt, og følger ikke automatisk retningslinjene hos Wikipedia eller andre prosjekter. Siden med retningslinjer og fremgangsmåter skal inneholde alt vi er blitt enige om, eller lenker til utdypende retningslinjer.

Opprydning

[rediger]

Atmosfære

[rediger]

Hvis det stilles spørsmål på samfunnshuset er det nyttig om noen svarer så raskt som mulig. Høflige og vennlig kommunikasjon koster lite, men lager god stemning. Kanskje du har lyst til å se etter muligheter til å ønske noen velkommen som registrerte brukere. En kjapp og god løsning er å skrive {{subst:reg-velkommen}} ~~~~ på brukersiden deres. En enda mer imøtekommende variant er å skrive en personlig velkomsthilsen.

Maler

[rediger]

En fullstendig liste over maler kan man finne ved å bruke Spesial:Alle sider og søke i navnerommet for maler. Mange mangler dessverre dokumentasjon, og en del er utdaterte eller uferdige.

For å øke hastigheten på oppdatering av maler kopieres meta-maler direkte fra meta.mediawiki.org med permanent lenke til versjonen de ble hentet fra. På den måten kan man lese den engelske dokumentasjonen som gjaldt da malen ble importert, og spore endringer i originalen slik at de kan gjennomføres her om nødvendig.

Lyst til å opprette en bok?

[rediger]

Det kan du, men Wikibøker er et åpent og fritt tilgjengelig fagbibliotek med undervisningsressurser. Bøker som kan publiseres her er ment for klasseromsundervisning, undervisning av enkeltpersoner eller for selvstudium. Før du begynner på en bok, bør du forsikre deg om at bokens innhold og stil passer med de offisielle retningslinjene.

Lokal stilmanual

[rediger]

Det er ofte en god idé å lage en lokal stilmanual med utfyllende retningslinjer for arbeidet med boken. Det er opp til de aktive bidragsyterne å formulere ordlyden i den. Du bør være komfortabel med at du ikke eier boken.

Ryddige bokhyller

[rediger]

For å få boken «satt på plass i bokhylla» må forsiden kategoriseres i kategorien Kategori:Boktitler. Bare spør om hjelp på samfunnshuset ved behov. Kategoriseringen kan gjøres på to måter:

  • Manuell kategorisering av siden.
  • Bruke malen {{forside}}

I eksempelet under er begge metoder brukt, det skaper ingen problemer.

{{forside}}

Sidens innhold skrives over kategoriene, men under forsidemalen.

[[Kategori:Boktitler]]
[[Kategori:Bokens navn]]

Se også

[rediger]


Opprydning: For tiden foregår det en del oppussing, og denne siden har foreløpig noen mangler. Du kan hjelpe Wikibøker med å forbedre den. Følgende forbedringer er foreslått: Artiklene nedenfor er utdaterte, og i mange tilfeller korte.


Oversikt over utdaterte artikler

[rediger]

Hjelp

[rediger]

Reftningslinjer og fremgangsmåter

[rediger]

Det finnes noen retningslinjer og fremgangsmåter: (Noen av disse framstår som hjelpeartikler)