Wikipedia:Moderator
Overzicht hulppagina's |
---|
Wikipedia-terminologie |
Elke dag zijn honderden gebruikers actief op Wikipedia en worden er duizenden bewerkingen gedaan. Regelmatig moeten taken uitgevoerd worden die zeer gevoelig zijn voor misbruik. Het gaat hierbij onder meer om het verwijderen of terughalen van artikelen en het ontnemen of weer toelaten van de bewerkingsrechten van gebruikers.
Vanwege de verantwoordelijkheid die deze extra rechten met zich meebrengen, zijn deze voorbehouden aan een door de gemeenschap verkozen gebruiker, de moderator (soms wordt ook de Engelse term 'admin' gebruikt). Deze moderatoren doen het onderhoud op Wikipedia: zij ondersteunen in het bestrijden van vandalisme door het blokkeren van anonieme en soms ook ingelogde gebruikers en door het direct verwijderen van ongewenste pagina's. Daarnaast beslissen zij over de sessies voor te beoordelen pagina's, categorieën en sjablonen. Een enkele keer wordt er nog voor gekozen om een afbeelding lokaal op de Nederlandstalige Wikipedia te uploaden: als de licentie dit toestaat kan eenieder deze overzetten naar de centrale mediabank Wikimedia Commons. Een moderator zal dan de lokale kopie verwijderen.
Gedrag
Zoals ook in de richtlijnen voor moderatoren te lezen is, zijn er bepaalde karaktereigenschappen die bij een moderator gewenst zijn. Zo moeten moderatoren geduldig en communicatief vaardig zijn; ook wordt van hen verwacht dat ze op de hoogte zijn van de algemene regels op de Nederlandstalige Wikipedia.
Moderatoren dragen meer verantwoordelijkheid en hebben een voorbeeldfunctie tegenover de andere medewerkers. Van een moderator wordt verwacht dat deze zich redelijk gedraagt, reageert op vragen van andere gebruikers en zich diplomatiek uitdrukt bij het geven van commentaar, antwoorden en waarschuwingen.
Sommige gebruikers zullen opkijken tegen een moderator en leiding van hem of haar verwachten. Moderatoren kunnen gerust het initiatief nemen bij het begeleiden, wegwijs maken en adviseren van nieuwe gebruikers - dit alles voorzien van een motivering. Moderatoren hebben echter niet de bevoegdheid om zelfstandig grote beslissingen te nemen. Van moderatoren wordt verwacht dat ze correct de procedures (de weinige die er zijn) volgen, zelfs als dat extra werk oplevert of wanneer de moderator denkt dat het niet volgen ervan niemand zal hinderen.
Moderator worden
Niettegenstaande de extra mogelijkheden en verantwoordelijkheden hebben moderatoren niet meer macht dan andere gebruikers. Het is geen statussymbool, noch een reden om in discussies meer inspraak te mogen hebben (het zijn inhoudelijke argumenten die bepalend zijn).
Er is altijd wel vraag naar nieuwe moderatoren, zeker als je al een tijd meedraait en je herkent in het hierboven omschreven beeld. Momenteel zijn er 28 moderatoren op de Nederlandstalige Wikipedia, zie lijst met gebruikers met extra mogelijkheden. Daartegenover staan op dit moment 2.175.963 artikelen.
Ben je een actief gebruiker, wil je meewerken aan de groei van Wikipedia en wil je de extra verantwoordelijkheid nemen, lees dan de specifieke regels en meld je dan aan als moderator. De (stemgerechtigde) gebruikers uit de Wikipedia-gemeenschap zullen hierover dan stemmen. Voel je vrij om voordat je je kandidaat stelt, contact op te nemen met een huidige moderator om vragen te bespreken. Dat mag via zijn of haar overlegpagina, maar iedere moderator is ook bereikbaar via de link "e-mail deze gebruiker" in de linkerkolom, vanaf de gebruikerspagina van deze moderator.
Extra mogelijkheden
Om het de moderatoren bij de uitoefening van de hierboven genoemde taken wat gemakkelijker te maken, beschikken ze over extra mogelijkheden ten opzichte van gewone gebruikers. Een moderator kan:
- met één druk op de knop de laatste wijziging van een pagina ongedaan maken (rollback);
- een pagina (of een bepaalde versie ervan) verwijderen (logboek);
- een volledig verwijderde pagina of bestand weer terughalen (logboek);
- een pagina beveiligen zodat alleen bepaalde gebruikers of zelfs alleen moderatoren deze kunnen bewerken en of hernoemen. Zie voor de verschillende beveiligingsmogelijkheden: Help:Beveiligde pagina's. Zie Wikipedia:Beveiligde pagina's (logboek);
- de beveiliging van een pagina opheffen (logboek);
- een gebruiker of IP-adres blokkeren (logboek);
- een geblokkeerde gebruiker of IP-adres weer deblokkeren (logboek);
- van een versie van een pagina de bewerkte tekst, de bewerkingssamenvatting en/of de gebruikersnaam/IP-adres van de gebruiker verbergen (en weer weergeven) (logboek);
- van een logboekregel de vermelding, de samenvatting en/of de gebruikersnaam/IP-adres van de gebruiker verbergen (en weer weergeven) (logboek);
- een andere gebruiker toevoegen aan de gebruikersgroep uitgezonderde van IP-adresblokkades (logboek);
- stemmen bij aanmeldingen van kandidaat-bureaucraten.
Zie voor de overige mogelijkheden Wikipedia:Inleiding moderatorschap#Mogelijkheden. De wijzigingen van een moderator zijn automatisch gemarkeerd als gecontroleerd.
Extra verantwoordelijkheden
Met deze extra mogelijkheden komen ook extra verantwoordelijkheden. Van een moderator wordt het volgende verwacht:
- Een moderator zal zich houden aan de Richtlijnen voor moderatoren.
- Een moderator helpt bij het algemeen onderhoud, zoals het verwijderen van pagina's (dit gebeurt dagelijks via Te beoordelen pagina's, Te beoordelen afbeeldingen, Te beoordelen categorieën en Te beoordelen sjablonen) en het bestrijden van vandalisme. Het is dus niet per se nodig om al deze taken te (kunnen) doen.
- Een moderator helpt bij verzoeken van andere gebruikers (zie de verzoekpagina voor moderatoren).
- Een moderator houdt contact met de overige moderatoren (onder andere via de besloten discussielijst moderators-nl).
- Een moderator toont inzet voor het algemene nut van de Nederlandstalige Wikipedia.
Zie ook
- Regelingen
- Wikipedia:Aanmelding moderatoren
- Wikipedia:Afzetting moderatoren
- Wikipedia:Regelingen rond moderatoren
- Rollen & overzichten
- Wikipedia:Bureaucraat
- Wikipedia:Developer
- Wikipedia:Interfacemoderator
- Wikipedia:Lijst van gebruikers met extra bevoegdheden
- Wikipedia:Steward
- Overzicht van de moderatoren van alle Wikimedia-wiki's op Meta:
- Overzicht van het gebruik van de moderatorknoppen van alle moderatoren
- Leidraden & taken