Papers by Ece Sezgin
Düşünbil, 2023
Bu yazı, hayvan kurbanı ritüellerinin Urartu toplumdaki rolü ve Urartu dininde oğlak kurbanın yer... more Bu yazı, hayvan kurbanı ritüellerinin Urartu toplumdaki rolü ve Urartu dininde oğlak kurbanın yeri üzerine derleme niteliğinde bir çalışmadır.
ArkeoDuvar, 2022
İnsanın yaradılışı ve bahçe arasındaki ilişkinin tarihsel kökenleri nelerdir? Yaratılıştaki cenne... more İnsanın yaradılışı ve bahçe arasındaki ilişkinin tarihsel kökenleri nelerdir? Yaratılıştaki cennet/aden, neden bir bahçedir?
ArkeoDuvar 7, 2022
Beş binyıl önce Ege'de
Cinsiyet üzerinden oluşturulmuş normlar toplumsal yaşamın en belirleyici dinamiklerinden biridir.... more Cinsiyet üzerinden oluşturulmuş normlar toplumsal yaşamın en belirleyici dinamiklerinden biridir. Bu haliyle, toplumsal cinsiyet rolleri, biyolojik cinsiyetten farklı olarak, kadınlık, erkeklik veya çocukluk gibi kavramları kültürel olarak tesis eden ve bu şekilde toplumsal hayatı düzenleyen bir mekanizma olarak tarif edilebilir. Günümüz toplumları için kabul gören bu görüş, geçmiş toplumları araştıran arkeologlar için de gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır.
Dolayısıyla, toplumsal cinsiyet arkeolojisi, geçmiş toplumların sosyal, kültürel, ekonomik ve ideolojik yapılarını ve bunların zaman içinde uğradıkları değişim ve dönüşümleri araştırmak için en etkili kuramsal yaklaşımlardan biri olarak görülmelidir. Bu yazıda, toplumsal cinsiyet arkeolojisinin tarihsel gelişimini, amaç ve hedeflerini tanıtmanın yanı sıra, söz konusu kuramsal çerçevenin arkeologlara sunduğu katkıları somut örnekler aracılığıyla tartışıyor, hangi teknik ve analizlerin toplumsal cinsiyet rollerini anlamak için etkin ve gerekli olduğunu anlatıyoruz. Çeşitli arkeolojik verilerin ve materyal kültür öğelerinin toplum yapısı ve toplumdaki cinsiyet rolleri konusunda ne tür bilgiler verebileceğini ortaya koyarak, insan ve materyal kültür ilişkisini inceliyoruz.
Anahtar Sözcükler: Toplumsal cinsiyet, kadın, erkek, feminizm, arkeoloji.
İzmir Araştırmaları Dergisi, 2021
Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA), İzmir’in Karaburun
İlçesinde 2015 yılından itibare... more Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA), İzmir’in Karaburun
İlçesinde 2015 yılından itibaren yürütülmektedir. Peyzaj arkeolojisinin kuramsal
yaklaşımıyla yaygın yaya yüzey araştırması yöntemini uygulayan proje, Karaburun
Yarımadası’nda, yedi yılda toplam 181 arkeolojik alan kayıt altına almıştır.
Buluntular, Alt Paleolitik Dönem’den Erken Cumhuriyet Dönemi’ne dek
uzanmaktadır. Okumakta olduğunuz çalışma, başlangıcından günümüze
Karaburun’da gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmaların bir özeti niteliğindedir.
An Archaeological Survey Project is conducted since 2015 in the Karaburun district of province Iz... more An Archaeological Survey Project is conducted since 2015 in the Karaburun district of province Izmir in western Turkey. The main objective of this research is to fill the research gap in this archaeologically neglected area, to determine the regional settlement patterns from the beginning until the foundation of the Turkish Republic, and to document archaeological sites with the theoretical perspective of landscape archaeology. The project, which is directed by the Protohistory and Near Eastern Archeology Department of the Ege University covered a large area since its initiation. During this
study, surveys are led along the eastern coast of the Karaburun peninsula as well as in the areas that are considered to be under threat. In total, 105 archaeological sites (or points of interests) were identified between the years 2015-2018 which revealed a wide variety of finds, dominated by architectural features and ceramics. Although
most of these sites belong to the Ottoman and Early Republican periods, archaeological finds from Byzantine, Roman, Hellenistic periods, Iron Age, Bronze Age, Chalcolithic Period, Neolithic Period, Mesolithic Period, Epipalaeolithic Period, Paleolithic Periods were also discovered.
This article is based on the investigation of ceramic material from 16 sites dated to the Roman period. In these areas, intensive Roman Period ceramics and architectural structures were encountered with major sites being Balıklıova-Sıcabük, Engicili, Boyabağ and Ulucabük. However, as a result of these areas being on the coastline, the abrasive effect of water and weather conditions prevented the collection of well preserved material. Nevertheless, in addition to ceramic products of Çandarlı (Eastern Sigillata C) and Phokaia (LRC) a large number of roof tiles and slag fragments were identified. Therefore, we believe that the study of Roman material from Karaburun peninsula will shed light on the Roman Period of this region which remained underrepresented in the archaeological literature. Our study suggests that Roman communities of Karaburun had access to both regional and imported products, furthermore the identification of workshops and ovens indicate that a locally maintained domestic production took place in Karaburun as well. We infer that the presence of Early and Late Roman remains will provide information on the settlement histories and site density of the region during the Roman Period. Since the materials studied for this article lack any stratigraphic context, typological indices, morphological features and ceramic analogies were used more in order to date these materials.
Keywords: Izmir, Karaburun, Survey, Architecture, Ceramics, Roman Pottery
The Karaburun Archaeological Survey Project conducted fieldwork at the site of Kömür Burnu in thr... more The Karaburun Archaeological Survey Project conducted fieldwork at the site of Kömür Burnu in three seasons between 2015-2017. This paper is a presentation of this work. Kömür Burnu is a multi-component site with evidence from the Paleolithic, Neolithic, Chalcolithic, Late Bronze Age and Roman periods. It represents the first geologically in situ Paleolithic site in coastal western Turkey. The basalt industry includes bifacial forms and the use of Levallois technique, indicating a probable late Lower or early Middle Paleolithic date for the hominin activity. The site was later occupied by early farmer-herders, possibly in the late 7th millennium BC. Kömür Burnu is the only known Neolithic site in Karaburun Peninsula. As such, it presents the first tangible evidence from Neolithic groups in this part of western Anatolia. The site also yielded a good collection of second millennium BC ceramics, along with few possible Mycenaean pieces. It appears that Kömür Burnu, with its strategic location and proximity to fresh water, marine resources and basalt offered prehistoric groups of multiple periods many advantages .
ÖZET
Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması 2015-2017 yıllarında Kömür Burnu’nda arazi çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Bu makale söz konusu çalışmaların sonuçlarını sunmaktadır. Kömür Burnu, çok dönemli bir arkeolojik alan olarak Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı ve Roma dönemlerine ait kalıntılar ve malzemeler barındırmaktadır.
Bu arkeolojik alan kıyı Batı Anadolu’da keşfedilmiş ilk in situ Paleolitik buluntu alanı olma özelliğine sahiptir. Alandaki bazalt yontma taş aletler iki yüzeyli formlar ve Levallois tekniğinin kullanımıyla karakterize
olmakta ve bu endüstri olasılıkla geç Alt Paleolitik veya erken Orta Paleolitik’e tarihlenmektedir. Alanda daha sonra MÖ 7. binyılın sonuna ait bir Neolitik Dönem yamaç yerleşimi kurulmuştur. Kömür Burnu, Karaburun Yarımadası’nda bilinen tek Neolitik Dönem yerleşim alanıdır ve bu özelliğiyle yarımadadaki
Neolitik Dönem materyal kültürü üzerine ilk verileri bize sağlaması açısından önem taşır. Alanda ayrıca MÖ 2. binyıla ait yerel tipte ve Miken tipinde çanak çömlekler ele geçmiştir. Stratejik konumu, tatlı su kaynaklarına yakınlığı, bazalt hammaddenin erişilebilirliği ve deniz ürünlerinin varlığı nedeniyle Kömür Burnu çağlar boyunca toplumlar tarafından tercih edilen önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
Çilingiroğlu Ç., Uhri A., Dinçer B., Gürbıyık C., Çakırlar C., Özçolak, G., Sezgin, E., 2017 "Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA) 2015", Araştırma Sonuçları Toplantısı 34/1: 151-174.
Call for Papers by Ece Sezgin
TAG-Turkey, 2021
BOOKLET
TEORİK ARKEOLOJİ GRUBU - III. TÜRKİYE TOPLANTISI
III. MEETING OF THE THEORETICAL ARCHAEO... more BOOKLET
TEORİK ARKEOLOJİ GRUBU - III. TÜRKİYE TOPLANTISI
III. MEETING OF THE THEORETICAL ARCHAEOLOGY GROUP - TURKEY
Bildiri Çağrısı
Teorik Arkeoloji Grubu-Türkiye Üçüncü Toplantısı
6-7 Mayıs 2021
"Kimlikler"
... more Bildiri Çağrısı
Teorik Arkeoloji Grubu-Türkiye Üçüncü Toplantısı
6-7 Mayıs 2021
"Kimlikler"
Toplumsal cinsiyet/cinsiyet, cinsellik, yaş ve çocukluk, statü, hiyerarşi ve güç, toplumsal/kolektif ve bölgesel kimlikler gibi farklı düzlemlerde kimliklerin nasıl tanımlanabileceği konularında kavramsal ve metodolojik çalışmalar, ölüm ritüelleri ve kimliklerin bu ritüellerde nasıl somutlandığına dair çalışmalar, bireysel ve sosyal farklılaşma, kimlik-maddi kültür ilişkisi gibi temalar ekseninde araştırmalarınızı sunmak üzere sizleri TAG-Türkiye üçüncü toplantısına davet ediyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Call for Papers
Third Meeting of the Theoretical Archaeology Group-Turkey
6-7 May 2021
"Identities"
We are delighted to invite you to the third meeting of TAG-Turkey to present papers dealing with themes including but not limited to gender/sex, sexualities, age and childhood, status, hierarchies, power, social, collective, and regional identities, as well as the construction of identities in funerary rites, studying identities through the lens of material culture, personhood, and social differentiation. Studies focusing on methods and approaches in identifying identities in the archaeological record are especially welcome.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.tagturkey2021.com
tagturkey2021@gmail.com
Top Papers by Ece Sezgin
The Late Chalcolithic and Early Bronze Age (EBA) 1 are dynamic prehistoric eras, encapsulating cr... more The Late Chalcolithic and Early Bronze Age (EBA) 1 are dynamic prehistoric eras, encapsulating crucial political, social and economic developments in western Anatolia and the adjacent regions. Although recent fieldwork and synthesis on this transition in western Turkey provide a general framework for this important transitional period, we still lack a holistic understanding of settlement types, subsistence patterns and socio-economic interaction zones. Discovery of the coastal site of Kababurun during surveys on the Karaburun Peninsula enhances understanding of the Late Chalcolithic–EBA 1 transition by providing data on settlement characteristics, material technologies and subsistence strategies. Kababurun is currently the only absolutely dated prehistoric site in the Karaburun Peninsula, offering a reliable chronological basis for comparisons in the region and beyond. In this article, we first introduce and then contextualise the Kababurun data within the eastern Aegean and western Anatolian research problems, then discuss how that data might contribute to a more refined understanding of Late Chalcolithic to EBA 1 communities. In particular, we argue that the site of Kababurun represents a form of community that is vitally important but poorly understood for this period: a small-scale rural settlement, connected to local networks but without a specialised function.
Conference Presentations by Ece Sezgin
MUDOK, 2022
Poster bildiri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ulusal Disiplinlerarası Öğrenci Kongresi (MUDOK)
Book Chapters by Ece Sezgin
Arkeolojide Kimlikler / TAG - Türkiye Toplantısı Bildirileri 3, 2023
1960'dan günümüze üretilmiş olan Türkiye yapımı filmlerde bulunan arkeolog karakterler irdelenere... more 1960'dan günümüze üretilmiş olan Türkiye yapımı filmlerde bulunan arkeolog karakterler irdelenerek Türkiye sinemasında arkeolog kimliğinin temsili incelenmiş ve bu yolla toplumun bir meslek olarak arkeolojiyi nasıl yorumladığının filmler üzerinden etkileşimi ortaya konmuştur.
Arkeolojide Kimlikler / Identities in Archaeology - TAG Türkiye Serisi TAG Türkiye Toplantısı Bildirileri 3, 2023
Geniş bir zamansal, coğrafi ve yaklaşımsal kapsamda geçmişte ve günümüzde arkeolojinin kimliklerl... more Geniş bir zamansal, coğrafi ve yaklaşımsal kapsamda geçmişte ve günümüzde arkeolojinin kimliklerle ilişkisini ele alan birbirinden değerli 20 çalışmadan oluşan bu kitabı, arkeoloji literatürüne Türkçe ağırlıklı bir kaynak olarak kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Arkeoloji, ürettiği bilginin politik kullanımı bağlamında modern ulus devletlerin kimlik inşası için tartışmalı bir geçmişe sahip. Ancak dünya arkeolojisi son on yıllarda hem işçi, göçmen ve azınlık hakları hem de kadın ve LGBTİ+ hakları için verilen mücadeleler başta olmak üzere özgürlükçü ve feminist toplumsal hareketlerle iç içe geçmeye; odağını geçmişin “görkemli” ve “ihtişamlı” yaşamlarından işçilerin, köylülerin, göçmenlerin ve azınlıkların yaşamlarının araştırıldığı çalışmalara çevirerek toplumsallaşmaya başladı. Ancak gerçek şu ki, bu kitabın basıldığı dönemin Türkiye’si için bunu söyleyebilmekten hayli uzağız. Son yıllarda Türkiye arkeolojisinde en büyük övgüyü alan araştırmaların odağında savaş, hiyerarşi ve sınıfsal farklılıklar gibi temalar yer almakta. Ancak bu yorumların—şimdilik—bilimsel veriler ile sınanmadığını görmekteyiz. Yine de, attığımız bu adımın, kadınlar ve LGBTİ+’lar başta olmak üzere hiçbir kimliğin nefret söylemlerine, ötekileştirmeye ve dışlamaya maruz kalmadığı, kimliklerin çoğulluğunu ve çeşitliliğini özgürce yaşayabildiği, ifade edebildiği, hayatta kalabildiği (!) bir Türkiye’de, geçmişine ve disiplininin tarihine eleştirel bakabilen araştırmacıların yetiştiği ve özgür bir bilimsel ortamın öncelik olduğu bir akademik dünya- da üretilecek yeni kuramlara ilham olmasını dileriz.
TAG-Türkiye 2021 üçüncü toplantısında sunulan bildirilerin videolarına https://www.youtube. com/@tag-turkey2021 adresinden ulaşabilirsiniz.
Uploads
Papers by Ece Sezgin
.
https://www.gazeteyenigun.com.tr/hatayin-tarihi-ve-arkeolojik-alanlarina-turkiye-sinemasindan-bakmak-2
https://www.gazeteyenigun.com.tr/hatayin-tarihi-ve-arkeolojik-alanlarina-turkiye-sinemasindan-bakmak
Dolayısıyla, toplumsal cinsiyet arkeolojisi, geçmiş toplumların sosyal, kültürel, ekonomik ve ideolojik yapılarını ve bunların zaman içinde uğradıkları değişim ve dönüşümleri araştırmak için en etkili kuramsal yaklaşımlardan biri olarak görülmelidir. Bu yazıda, toplumsal cinsiyet arkeolojisinin tarihsel gelişimini, amaç ve hedeflerini tanıtmanın yanı sıra, söz konusu kuramsal çerçevenin arkeologlara sunduğu katkıları somut örnekler aracılığıyla tartışıyor, hangi teknik ve analizlerin toplumsal cinsiyet rollerini anlamak için etkin ve gerekli olduğunu anlatıyoruz. Çeşitli arkeolojik verilerin ve materyal kültür öğelerinin toplum yapısı ve toplumdaki cinsiyet rolleri konusunda ne tür bilgiler verebileceğini ortaya koyarak, insan ve materyal kültür ilişkisini inceliyoruz.
Anahtar Sözcükler: Toplumsal cinsiyet, kadın, erkek, feminizm, arkeoloji.
İlçesinde 2015 yılından itibaren yürütülmektedir. Peyzaj arkeolojisinin kuramsal
yaklaşımıyla yaygın yaya yüzey araştırması yöntemini uygulayan proje, Karaburun
Yarımadası’nda, yedi yılda toplam 181 arkeolojik alan kayıt altına almıştır.
Buluntular, Alt Paleolitik Dönem’den Erken Cumhuriyet Dönemi’ne dek
uzanmaktadır. Okumakta olduğunuz çalışma, başlangıcından günümüze
Karaburun’da gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmaların bir özeti niteliğindedir.
study, surveys are led along the eastern coast of the Karaburun peninsula as well as in the areas that are considered to be under threat. In total, 105 archaeological sites (or points of interests) were identified between the years 2015-2018 which revealed a wide variety of finds, dominated by architectural features and ceramics. Although
most of these sites belong to the Ottoman and Early Republican periods, archaeological finds from Byzantine, Roman, Hellenistic periods, Iron Age, Bronze Age, Chalcolithic Period, Neolithic Period, Mesolithic Period, Epipalaeolithic Period, Paleolithic Periods were also discovered.
This article is based on the investigation of ceramic material from 16 sites dated to the Roman period. In these areas, intensive Roman Period ceramics and architectural structures were encountered with major sites being Balıklıova-Sıcabük, Engicili, Boyabağ and Ulucabük. However, as a result of these areas being on the coastline, the abrasive effect of water and weather conditions prevented the collection of well preserved material. Nevertheless, in addition to ceramic products of Çandarlı (Eastern Sigillata C) and Phokaia (LRC) a large number of roof tiles and slag fragments were identified. Therefore, we believe that the study of Roman material from Karaburun peninsula will shed light on the Roman Period of this region which remained underrepresented in the archaeological literature. Our study suggests that Roman communities of Karaburun had access to both regional and imported products, furthermore the identification of workshops and ovens indicate that a locally maintained domestic production took place in Karaburun as well. We infer that the presence of Early and Late Roman remains will provide information on the settlement histories and site density of the region during the Roman Period. Since the materials studied for this article lack any stratigraphic context, typological indices, morphological features and ceramic analogies were used more in order to date these materials.
Keywords: Izmir, Karaburun, Survey, Architecture, Ceramics, Roman Pottery
ÖZET
Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması 2015-2017 yıllarında Kömür Burnu’nda arazi çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Bu makale söz konusu çalışmaların sonuçlarını sunmaktadır. Kömür Burnu, çok dönemli bir arkeolojik alan olarak Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı ve Roma dönemlerine ait kalıntılar ve malzemeler barındırmaktadır.
Bu arkeolojik alan kıyı Batı Anadolu’da keşfedilmiş ilk in situ Paleolitik buluntu alanı olma özelliğine sahiptir. Alandaki bazalt yontma taş aletler iki yüzeyli formlar ve Levallois tekniğinin kullanımıyla karakterize
olmakta ve bu endüstri olasılıkla geç Alt Paleolitik veya erken Orta Paleolitik’e tarihlenmektedir. Alanda daha sonra MÖ 7. binyılın sonuna ait bir Neolitik Dönem yamaç yerleşimi kurulmuştur. Kömür Burnu, Karaburun Yarımadası’nda bilinen tek Neolitik Dönem yerleşim alanıdır ve bu özelliğiyle yarımadadaki
Neolitik Dönem materyal kültürü üzerine ilk verileri bize sağlaması açısından önem taşır. Alanda ayrıca MÖ 2. binyıla ait yerel tipte ve Miken tipinde çanak çömlekler ele geçmiştir. Stratejik konumu, tatlı su kaynaklarına yakınlığı, bazalt hammaddenin erişilebilirliği ve deniz ürünlerinin varlığı nedeniyle Kömür Burnu çağlar boyunca toplumlar tarafından tercih edilen önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
Call for Papers by Ece Sezgin
TEORİK ARKEOLOJİ GRUBU - III. TÜRKİYE TOPLANTISI
III. MEETING OF THE THEORETICAL ARCHAEOLOGY GROUP - TURKEY
Teorik Arkeoloji Grubu-Türkiye Üçüncü Toplantısı
6-7 Mayıs 2021
"Kimlikler"
Toplumsal cinsiyet/cinsiyet, cinsellik, yaş ve çocukluk, statü, hiyerarşi ve güç, toplumsal/kolektif ve bölgesel kimlikler gibi farklı düzlemlerde kimliklerin nasıl tanımlanabileceği konularında kavramsal ve metodolojik çalışmalar, ölüm ritüelleri ve kimliklerin bu ritüellerde nasıl somutlandığına dair çalışmalar, bireysel ve sosyal farklılaşma, kimlik-maddi kültür ilişkisi gibi temalar ekseninde araştırmalarınızı sunmak üzere sizleri TAG-Türkiye üçüncü toplantısına davet ediyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Call for Papers
Third Meeting of the Theoretical Archaeology Group-Turkey
6-7 May 2021
"Identities"
We are delighted to invite you to the third meeting of TAG-Turkey to present papers dealing with themes including but not limited to gender/sex, sexualities, age and childhood, status, hierarchies, power, social, collective, and regional identities, as well as the construction of identities in funerary rites, studying identities through the lens of material culture, personhood, and social differentiation. Studies focusing on methods and approaches in identifying identities in the archaeological record are especially welcome.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.tagturkey2021.com
tagturkey2021@gmail.com
Top Papers by Ece Sezgin
Conference Presentations by Ece Sezgin
Book Chapters by Ece Sezgin
TAG-Türkiye 2021 üçüncü toplantısında sunulan bildirilerin videolarına https://www.youtube. com/@tag-turkey2021 adresinden ulaşabilirsiniz.
.
https://www.gazeteyenigun.com.tr/hatayin-tarihi-ve-arkeolojik-alanlarina-turkiye-sinemasindan-bakmak-2
https://www.gazeteyenigun.com.tr/hatayin-tarihi-ve-arkeolojik-alanlarina-turkiye-sinemasindan-bakmak
Dolayısıyla, toplumsal cinsiyet arkeolojisi, geçmiş toplumların sosyal, kültürel, ekonomik ve ideolojik yapılarını ve bunların zaman içinde uğradıkları değişim ve dönüşümleri araştırmak için en etkili kuramsal yaklaşımlardan biri olarak görülmelidir. Bu yazıda, toplumsal cinsiyet arkeolojisinin tarihsel gelişimini, amaç ve hedeflerini tanıtmanın yanı sıra, söz konusu kuramsal çerçevenin arkeologlara sunduğu katkıları somut örnekler aracılığıyla tartışıyor, hangi teknik ve analizlerin toplumsal cinsiyet rollerini anlamak için etkin ve gerekli olduğunu anlatıyoruz. Çeşitli arkeolojik verilerin ve materyal kültür öğelerinin toplum yapısı ve toplumdaki cinsiyet rolleri konusunda ne tür bilgiler verebileceğini ortaya koyarak, insan ve materyal kültür ilişkisini inceliyoruz.
Anahtar Sözcükler: Toplumsal cinsiyet, kadın, erkek, feminizm, arkeoloji.
İlçesinde 2015 yılından itibaren yürütülmektedir. Peyzaj arkeolojisinin kuramsal
yaklaşımıyla yaygın yaya yüzey araştırması yöntemini uygulayan proje, Karaburun
Yarımadası’nda, yedi yılda toplam 181 arkeolojik alan kayıt altına almıştır.
Buluntular, Alt Paleolitik Dönem’den Erken Cumhuriyet Dönemi’ne dek
uzanmaktadır. Okumakta olduğunuz çalışma, başlangıcından günümüze
Karaburun’da gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmaların bir özeti niteliğindedir.
study, surveys are led along the eastern coast of the Karaburun peninsula as well as in the areas that are considered to be under threat. In total, 105 archaeological sites (or points of interests) were identified between the years 2015-2018 which revealed a wide variety of finds, dominated by architectural features and ceramics. Although
most of these sites belong to the Ottoman and Early Republican periods, archaeological finds from Byzantine, Roman, Hellenistic periods, Iron Age, Bronze Age, Chalcolithic Period, Neolithic Period, Mesolithic Period, Epipalaeolithic Period, Paleolithic Periods were also discovered.
This article is based on the investigation of ceramic material from 16 sites dated to the Roman period. In these areas, intensive Roman Period ceramics and architectural structures were encountered with major sites being Balıklıova-Sıcabük, Engicili, Boyabağ and Ulucabük. However, as a result of these areas being on the coastline, the abrasive effect of water and weather conditions prevented the collection of well preserved material. Nevertheless, in addition to ceramic products of Çandarlı (Eastern Sigillata C) and Phokaia (LRC) a large number of roof tiles and slag fragments were identified. Therefore, we believe that the study of Roman material from Karaburun peninsula will shed light on the Roman Period of this region which remained underrepresented in the archaeological literature. Our study suggests that Roman communities of Karaburun had access to both regional and imported products, furthermore the identification of workshops and ovens indicate that a locally maintained domestic production took place in Karaburun as well. We infer that the presence of Early and Late Roman remains will provide information on the settlement histories and site density of the region during the Roman Period. Since the materials studied for this article lack any stratigraphic context, typological indices, morphological features and ceramic analogies were used more in order to date these materials.
Keywords: Izmir, Karaburun, Survey, Architecture, Ceramics, Roman Pottery
ÖZET
Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması 2015-2017 yıllarında Kömür Burnu’nda arazi çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Bu makale söz konusu çalışmaların sonuçlarını sunmaktadır. Kömür Burnu, çok dönemli bir arkeolojik alan olarak Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı ve Roma dönemlerine ait kalıntılar ve malzemeler barındırmaktadır.
Bu arkeolojik alan kıyı Batı Anadolu’da keşfedilmiş ilk in situ Paleolitik buluntu alanı olma özelliğine sahiptir. Alandaki bazalt yontma taş aletler iki yüzeyli formlar ve Levallois tekniğinin kullanımıyla karakterize
olmakta ve bu endüstri olasılıkla geç Alt Paleolitik veya erken Orta Paleolitik’e tarihlenmektedir. Alanda daha sonra MÖ 7. binyılın sonuna ait bir Neolitik Dönem yamaç yerleşimi kurulmuştur. Kömür Burnu, Karaburun Yarımadası’nda bilinen tek Neolitik Dönem yerleşim alanıdır ve bu özelliğiyle yarımadadaki
Neolitik Dönem materyal kültürü üzerine ilk verileri bize sağlaması açısından önem taşır. Alanda ayrıca MÖ 2. binyıla ait yerel tipte ve Miken tipinde çanak çömlekler ele geçmiştir. Stratejik konumu, tatlı su kaynaklarına yakınlığı, bazalt hammaddenin erişilebilirliği ve deniz ürünlerinin varlığı nedeniyle Kömür Burnu çağlar boyunca toplumlar tarafından tercih edilen önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
TEORİK ARKEOLOJİ GRUBU - III. TÜRKİYE TOPLANTISI
III. MEETING OF THE THEORETICAL ARCHAEOLOGY GROUP - TURKEY
Teorik Arkeoloji Grubu-Türkiye Üçüncü Toplantısı
6-7 Mayıs 2021
"Kimlikler"
Toplumsal cinsiyet/cinsiyet, cinsellik, yaş ve çocukluk, statü, hiyerarşi ve güç, toplumsal/kolektif ve bölgesel kimlikler gibi farklı düzlemlerde kimliklerin nasıl tanımlanabileceği konularında kavramsal ve metodolojik çalışmalar, ölüm ritüelleri ve kimliklerin bu ritüellerde nasıl somutlandığına dair çalışmalar, bireysel ve sosyal farklılaşma, kimlik-maddi kültür ilişkisi gibi temalar ekseninde araştırmalarınızı sunmak üzere sizleri TAG-Türkiye üçüncü toplantısına davet ediyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Call for Papers
Third Meeting of the Theoretical Archaeology Group-Turkey
6-7 May 2021
"Identities"
We are delighted to invite you to the third meeting of TAG-Turkey to present papers dealing with themes including but not limited to gender/sex, sexualities, age and childhood, status, hierarchies, power, social, collective, and regional identities, as well as the construction of identities in funerary rites, studying identities through the lens of material culture, personhood, and social differentiation. Studies focusing on methods and approaches in identifying identities in the archaeological record are especially welcome.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.tagturkey2021.com
tagturkey2021@gmail.com
TAG-Türkiye 2021 üçüncü toplantısında sunulan bildirilerin videolarına https://www.youtube. com/@tag-turkey2021 adresinden ulaşabilirsiniz.