Directory

Goldmont - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Goldmont

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticGoldmont
DesenvolupadorIntel Modifica el valor a Wikidata
Característiques de CPUs
Conjunt d'instruccionsx86-64

Goldmont és una microarquitectura per a processadors de la marca Atom, Celeron i Pentium de baixa potència que s'utilitzen en sistemes en xip (SoC) fabricats per Intel. Només permeten un fil per nucli.

La plataforma del llac Apol·lo amb 14 nm Goldmont core es va presentar a l'Intel Developer Forum (IDF) a Shenzhen, Xina, l'abril de 2016.[1] L'arquitectura Goldmont s'empra molt dels processadors Skylake Core, de manera que ofereix un augment del rendiment de més d'un 30 per cent en comparació amb l'anterior plataforma Braswell, i es pot utilitzar per implementar dispositius de gamma baixa eficients, inclosos Cloudbooks, 2 en 1. netbooks, ordinadors petits, càmeres IP i sistemes d'entreteniment per al cotxe.[2][3]

Disseny

[modifica]

Goldmont és la microarquitectura Atom de baixa potència fora de servei de segona generació dissenyada per a ordinadors d'escriptori i portàtils de nivell d'entrada.[4] Goldmont està construït amb el procés de fabricació de 14 nm i admet fins a quatre nuclis per als dispositius de consum. Inclou l'arquitectura gràfica Intel Gen9 introduïda amb el Skylake.

La microarquitectura Goldmont es basa en l'èxit de la microarquitectura Silvermont i ofereix les millores següents:

  • Un motor d'execució fora de servei amb una canonada superescalar de 3 amples. Concretament:
    • El descodificador pot descodificar 3 instruccions per cicle.
    • El seqüenciador de microcodi pot enviar 3 µops per cicle per a l'assignació a les estacions de reserva.
    • La jubilació admet una taxa màxima de 3 per cicle.
  • Millora en la predicció de branques que desacobla la canalització de recuperació del descodificador d'instruccions.
  • Finestra d'execució fora d'ordre més gran i memòria intermèdia que permeten una execució fora d'ordre més profunda a través dels tipus d'instruccions enters, FP/SIMD i de memòria.
  • Execució de memòria totalment fora d'ordre i desambiguació. La microarquitectura Goldmont pot executar una càrrega i una botiga per cicle (en comparació amb una càrrega o una botiga per cicle a la microarquitectura Silvermont). El canal d'execució de memòria també inclou una millora de TLB de segon nivell amb 512 entrades per a pàgines de 4 KB.
  • El clúster d'execució d'enter a la microarquitectura Goldmont proporciona tres canalitzacions i pot executar fins a tres operacions simples d'ALU enters per cicle.
  • Les instruccions SIMD d'enter i de coma flotant s'executen en un motor de 128 bits d'ample. El rendiment i la latència de moltes instruccions han millorat, inclòs PSHUFB amb un rendiment d'1 cicle (en comparació amb 5 cicles per a la microarquitectura Silvermont) i moltes altres instruccions SIMD amb un rendiment duplicat.
  • El rendiment i la latència de les instruccions per accelerar el xifratge/desxifrat (AES) i la multiplicació sense transport (PCLMULQDQ) s'han millorat significativament a la microarquitectura Goldmont.
  • La microarquitectura Goldmont proporciona noves instruccions amb algorisme de hash segur accelerat per maquinari, SHA1 i SHA256.
  • La microarquitectura Goldmont també afegeix suport per a la instrucció RDSEED per a la generació de números aleatoris que compleixen l'estàndard NIST SP800-90C.
  • La latència de les instruccions PAUSE està optimitzada per permetre una millor eficiència energètica.

Tecnologia

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Eric Brown. «"Apollo Lake" Atoms to offer graphics-rich Goldmont cores» (en anglès). Hackerboards.com, 18-04-2016. Arxivat de l'original el 2016-06-20. [Consulta: 11 juny 2016].
  2. Anton Shilov. «Intel Unveils New Low-Cost PC Platform: Apollo Lake with 14nm Goldmont Cores» (en anglès). Anandtech.com, 15-04-2016. [Consulta: 11 juny 2016].
  3. Alexander Fagot/ Allen Ngo. «Intel claims Apollo Lake will be 30 percent faster than Braswell» (en anglès). Notebookcheck.net, 07-06-2016. [Consulta: 11 juny 2016].
  4. Anton Shilov. «Intel preps 'Apollo Lake' CPUs with 'Goldmont' cores, Gen9 graphics» (en anglès), 10-06-2015. [Consulta: 11 juny 2016].